NEDERLÄNDERNA

Islamfientliga PVV stödparti till regeringen

I Nederländerna ser det ut att vara klart med en ny minoritetsregering där två högerpartier kommer att dela på ministerposterna, men vara kraftigt beroende av det islamfientliga Frihetspartiet PVV.

– Vänstern har ingenting att hämta i det här landet nu. Vi har en bra koalitionsöverenskommelse som kan kallas historisk. Nu kan vi äntligen åstadkomma förändringar i det här landet, sa PVV:s ledare Geert Wilders.

Wilders parti gick i valet i juni från 9 mandat till 24, och han gick till val på kraftigt minskad utomeuropeisk invandring, särskild skatt för kvinnor som täcker sina ansikten, och han vill dessutom sätta stopp för byggandet av nya moskéer.

I den nya minoritetsregeringen som tog 111 dagar att förhandla fram kommer Wilders visserligen inte att ingå, regeringen leds av liberala VVD och Kristdemokraterna, men Wilders parti får en avgörande roll som stödparti till regeringen.

Regeringen kommer inte att få igenom sina förslag utan Wilders godkännande, men eftersom han står utanför regeringen kan han inte få skulden för misslyckanden och han kan dessutom fortsätta sitt antiislamska budskap. På lördag ska han till exempel hålla ett antiislam tal i Berlin.

Att Geert Wilders är nöjd med överenskommelsen råder inget tvivel om.

– Det här är en fin dag för Nederländerna, och vem kunde för ett par år sedan tro att vi i Frihetspartiet skulle få så här stort inflytande?

Senare i veckan ska uppgörelsen formellt godkännas av partiernas parlamentsgrupper, men frågan är hur länge den nya regeringen håller och hur länge Liberalernas Mark Rutte får vara premiärminister.

Redan pyr missnöjet, både bland allmänheten med att Wilders inte är med i själva regeringen, han fick ju så många röster, och bland enskilda Kristdemokrater - med att Wilders samarbetar med regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".