Valet i Brasilien ett arbetstillfälle för Barbara

På söndag ska Brasilien välja ny president och allt tyder på att det blir Dilma Rouseff som segrar. Men inte så mycket på grund av sina egna kvaliteter, som därför att hon kan surfa på sin beskyddare Lula da Silvas enorma popularitet.

Barbara da Silva är inte släkt med Lula. Hon är inte ens säker på att hon ska rösta på Lulas kandidat Dilma, men hon medger att livet under hans tid har blivit mycket bättre. Men för Barbara är valet fram för allt ett arbetstillfälle.

– Jag får 166 reais (ungefär 400 kronor) i veckan för att vakta de här affischerna, berättar Barbara sa Silva.

Hon halvligger i en vilstol intill en grupp valaffischer som står uppställda vid Avenida Atlantica, den breda boulevard som går utefter Rios vita stränder.

Kandidaten som affischerna gör propaganda för har hon aldrig hört talas om.

– Det dök upp ett jobb, och jag tog det, skrattar hon.

Valkampanjen i Brasilien ser lite annorlunda ut än på andra håll. Det är förbjudet att klistra upp affischer på väggarna hur som helst, och varje kandidat är ansvarig för att inte skräpa ner med sitt valmaterial.

Därför sitter det nu betalda människor och vaktar alla affischer eller så står folk och vajar med flaggor eller cyklar, åker motorcykel eller till och med rullskridskor med allehanda valpropaganda.

Men på kvällen tas alla affischer och flaggor ner, för att sättas upp nästa morgon igen – ett effektivt sätt att hålla staden ren.

– Ett hyfsat jobb, säger Barbara, men det vore ju bättre om de kunde ordna riktiga jobb som inte tog slut när valet är över.