"Hoten tystas ned av domstolarna"

Domaren Monica Nebelius vid Malmö tingsrätt som kände sig tvingad att hoppa av det så kallade kopplerimålet efter hot och trakasserier skriver idag på Dagens Nyheters debattsida att domstolar medvetet tystar ned hot och trakasserier.

Det framgår inte på vilket sätt Monica Nebelius hotades, men hon skriver att hon i all hast fick packa några väskor för att sedan köras av polisen till hemlig ort.

Nebelius skriver att rättsväsendet brister i hanteringen av hotade domare och att den information som lämnas ut till allmänheten sällan beskriver vad som verkligen hänt och att hot och trakasserier mot domare medvetet tystas ned.

Anledningen är, enligt den hotade rådmannen, att domstolarna tror att hoten ökar om domstolarna är öppna med vad som inträffat. Hon kräver nu en öppen och ärlig diskussion om problemet. Chefen för Malmö tingsrätt, Eva Wendel Rosberg, avfärdar påståendet om att hot tystas ned.

– Det tycker jag är helt fel. Vi för en öppen debatt om säkerheten, säger Eva Wendel Rosberg.

Tingsrättschefen påpekar att de har haft allmän säkerhetskontroll i det här målet och att polis har stärkt upp med ännu starkare närvaro. Eva Wendel Rosberg säger också att hon har fattat beslut om fortsatt allmän säkerhetskontroll.

– Vi talar mycket öppet om säkerhetsfrågor, säger Eva Wendel Rosberg.

Inte heller Domstolsverkets chef Barbro Thorblad delar Monica Nebelius synpunkter. Thorblad säger att olika personer kan uppleva saker olika, men att det inte finns någon medveten policy att dölja eller mörka några hot.

– Tvärtom strävar vi efter att ha en öppen attityd. Men i de enskilda fallen måste man göra överväganden utifrån arbetstagarens synpunkt, säger Barbro Thorblad.

Jens Ericson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista