Fler mister taxilegitimation.

Brott leder till indragna taxilegitimationer

Allt fler taxichaufförer blir av med sin förarlegitimation på grund av kriminalitet. Sex gånger så många taxiförar-legitimationer dras in idag jämfört med för fyra år sedan.

Rolf Björklund är biträdande förvaltningsdirektör på Länsstyrelsen i Stockholm, som övervakar att taxichaufförerna sköter sig.

– Det är narkotikabrott, stölder, snatterier och även misshandel och då drabbas man av återkallelse av taxiförarlegitimationen.

När en taxichaufför dömts för brott informeras Länsstyrelsen, som prövar om brottet är så allvarligt att föraren ska anses olämplig att köra taxi.

Under 1999 drogs det in 35 taxiförarlegitimationer på grund av förarens kriminalitet, enligt Länsstyrelsens statistik. Förra året var antalet indragna taxiförarlegitimationer sex gånger så många, 203 stycken.

Brott utanför tjänsten
I de flesta fall har taxichauffören begått brottet utanför tjänsten, men det har inte någon betydelse för Länsstyrelsens bedömning.

– Lagstiftningen gör ju ingen gräns mellan om man begår brotten privat eller sitter i en taxi. Samhället anser att misshandla en person är allvarligt och då ska man inte ha taxiförarlegitiamtion, säger Rolf Björklund.

Varför är det viktigt?

– Passagerare som åker i en taxibil ska känna sig säkra. De ska veta att den här föraren är pålitlig och inte har begått några allvarliga brott.

Problem med vissa förare
Svenska Taxiförbundet tror inte att den kraftiga ökningen av indraga taxiförarlegitimationen beror på att det blivit vanligare att taxichaufförer begår brott, trots att antalet chaufför inte blivit fler och varken Länsstyrelsen eller Polisen granskar branschen hårdare.

Förbundsdirektören Thomas Winskog medger dock att man har problem med vissa förare.

– Tyvärr har det visat sig på flera orter i landet att taxiförare coh taxiägare har blivit dömda för någon form av ekonomiska brott, bokföringsbrott och svarta löner. De får ju också per automatik sina taxiförarlegitimationer återkallade.

Johan Bratt och Erika Larsson, Front i P3
p3front@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".