Anna Lindhs vård ska granskas

Karolinska universitetssjukhuset begär att Socialstyrelsen ska granska vården av dåvarande utrikesminister Anna Lindh efter att hon knivhöggs 2003.

Anna Lindh överfölls och knivskars inne på NK i Stockholm vid 16-tiden den 10 september 2003. Hon var vid fullt medvetande strax efter händelsen. De första rapporterna pekade mot att hon hade blivit knivskuren i armen och att hon inte var så värst illa däran. Hon fördes till Karolinska universitetssjukhuset i Solna där hon lades på operationsbordet.

Anna Lindh dog klockan 05.29 morgonen därpå. Hon hade drabbats av stora blodförluster på grund av inre blödningar. Kniven hade skadat viktiga blodkärl i buken som portådern och aorta. Dessutom var levern skadad.

Sjukhuset har gått igenom journalen och anser inte att något fel har begåtts, men vänder sig ändå till Socialstyrelsen för att få en oberoende utredning.

Orsaken är uppgifter i ett kommande tv-program i TV 4 som enligt Karolinska ska gå ut på att Lindh fick felaktig vård.

"Eftersom händelsen är av mycket stor nationell och historisk betydelse och det är viktigt att förebygga ryktesspridning i denna fråga, anser vi ändå att det är angeläget att Socialstyrelsen genomför en granskning av vården av Anna Lindh", skriver Karolinska universitetssjukhuset i den hemställan som under dagen hamnar hos myndighetens regionala tillsynsenhet i Stockholm.

Det är ännu oklart om Socialstyrelsen ska granska ärendet. Myndigheten behöver först mer information innan den kan fatta beslut, enligt Per-Anders Sunesson, chef för myndighetens tillsynsavdelning.

– Jag har inte tagit del av hemställan och jag känner inte till vilken kritik eller vilka anklagelser som riktas mot sjukhuset. Så i vart fall måste vi ta del av den kritik som riktas mot sjukhuset. Huvudregeln är att inte öppna ärenden för händelser som ligger så långt tillbaka i tiden, men med tanke på att det rör mordet på landets utrikesminister så kommer vi naturligtvis att ta det under noggrant övervägande, säger Sunesson.

– Vi blir lite förvånade för vi har bett Karolinska om att få svar på våra frågor om omhändertagandet (av Anna Lindh) men vi har inte fått någon hjälp. De hänvisar hela tiden till sekretessen. Därför är det intressant att sjukhuset nu begär en utredning, säger Johan Åsard, redaktionschef på TV 4:s Kalla fakta.

– En tolkning är att sjukhuset vill ta ett eget initiativ och föregå vår publicering. Det är ju en klassisk krisprevention. En annan tolkning är att de inte är helt säkra på att vården var optimal.

Har ni fått fram uppgifter som tyder på att Anna Lindh inte fick rätt behandling?

– Det vore fel att avslöja detaljer, det kan ge upphov till felaktiga spekulationer. Men vi utgår från uppgifter, som vi fått bekräftade, som ger upphov till relevanta frågor till omhändertagandet av henne och om hon verkligen fick optimal vård.

Enligt Johan Åsard är programmet i princip klart och kommer att sändas inom några veckor.

TT

Mordet på Anna Lindh

Utrikesminister Anna Lindh knivskars på varuhuset NK i Stockholm strax efter klockan 16 den 10 september 2003. Hon avled morgonen därpå av sina skador.

Den 24 september greps och anhölls 24-årige Mijailo Mijailovic för mordet. I ett förhör den 6 januari året därpå erkände Mijailovic knivattacken mot Anna Lindh och den 12 januari åtalades han vid Stockholms tingsrätt för mord.

Efter en rättspsykiatrisk undersökning som visade att Mijailovic inte var allvarligt psykiskt störd dömdes han till livstids fängelse för mordet. Mijailo Mijailovic överklagade domen till Svea hovrätt som beslutade att begära in ett yttrande från Socialstyrelsens rättsliga råd om den rättspsykiatriska undersökningen.

Enligt rådets oeniga yttrande begicks mordet under påverkan av en allvarlig psykisk störning och domen ändrades till rättspsykiatrisk vård.

Högsta domstolen beviljade prövningstillstånd för målet och gick i december 2004 emot majoriteten i rådet och dömde Mijailovic till livstids fängelse igen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista