Billigare bilar med EU-regler

Nya bilar ska bli billigare genom ökad konkurrens. Det är förhoppningen bakom ett förslag som EU-kommissionen lägger fram senare idag.
Det är en bransch med mängder av regler som ska förändras, åtminstone om konkurrenskommissionär Mario Monti får som han vill.I eftermiddag lägger han fram en rad förslag som han hoppas ska göra bilar billigare. Det gäller exempelvis dagens möjlighet för en tillverkare att förbjuda återförsäljare att sälja utanför sin region. Om en bilhandel i till exempel Norrköping inte får marknadsföra sina bilar i Stockholm så kan konkurrensen hållas tillbaka - och priserna uppe. Men den begränsningen vill kommissionen slopa. Biltillverkarna ska inte kunna hindra återförsäljare att slåss om kunder i hela landet, eller över gränserna. Nuvarande krav på att försäljarna också måste stå för service ändras, det räcker att de ser till att en bra verkstad kan laga och stå för underhåll. En förhoppning är att till och med stormarknader ska vara intresserade, om kraven på verkstad slopas kan de ge sig in och pressar priserna. Likaså vill Monti att flera märken, lättare än idag, ska kunna säljas av samma företag, också det ökar konkurrensen. Men alla detaljer är inte klara, de avgörs när kommissionen sammanträder i eftermiddag. Och det är känt att franska och tyska kommissionärer, som har stora biltillverkare i hemländerna, är kritiska och vill se förändringar.Fast å andra sidan är kommissionär Monti känd för sin envishet, han brukar aldrig ge med sig. Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".