Fattig delstat kan avgöra val i Indien

I Indien går uppemot 170 miljoner väljare till valurnorna på måndagen, bland annat i största delstaten Uttar Pradesh. Det är en stat som tillsammans med grannstaten Bihar kan avgöra hela valet.

Vallokalerna är öppna, från våldsdrabbade Kashmir längst i norr till finanskvarteren i Bombay, i den tredje fasen av parlamentsvalet.

Men viktigast på måndagen är valet i det hinduiska hjärtlandet i norr. Med 170 miljoner invånare är Uttar Pradesh Indiens största delstat och en av de fattigaste. Inte mycket av glansen från indiska dataindustrins framgångar når dit.

Intensiva kampanjer
Men staten kan avgöra hur parlamentsvalet, som hålls i faser fram till den 10 maj. Både premiärminister Atal Behari Vajpayee och oppsitionsledaren Sonia Gandhi har bedrivit intensiva kampanjer i Uttar Pradesh, en stat där kast fortfarande spelar en central roll.

Det konservativa regeringspartiet BJP, som tonat ner sin hårdföra hinduiska ideologi, utlovar fortsatt ekonomisk liberalisering om det vinner.

Kongresspartiet, som styrde Indien i flera decennier, är mera skeptiskt till privatiseringar.

Ökad framgång för Gandhi
Men Nawaz Mody, professor i statskunskap, säger att båda partierna rört sig mot mitten och inte längre har några avgörande ideologiska skillnader.

Prognoser om att BJP lätt skulle vinna en överlägsen seger har kommit på skam. Kongresspartiet under Sonia Gandhi rycker fram på många håll, efter att hennes båda barn, dottern Priyanka och sonen Rahul nu gett sig ut på varlturné.

Påminner om föregångare
Det verkar som att mystiken kring Nehru-Gandhifamiljen fortfarande lockar väljare. Många tycker att Rahul Gandhi är som en kopia av sin mördade far, premiärministern Rajiv Gandhi.

Men Rahul överskuggas ändå sin syster Priyanka. Hon har politisk naturbegåvning och en stil som påminner om sin mördade farmor, premiärminister Indira Gandhi.

De flesta bedömare tror ändå inte att Gandhi-mystiken kommer att räcka, utan att det blir den 79-årige Atal Behari Vajpayee som återigen får bilda regering.

Nils Horner, New Delhi
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista