Svenskt telekom tappar ledningen

De svenska telekomföretagen har tappat sin ledande ställning på flera områden. Det visar en rapport från Invest in Sweden Agency, ISA.

Trots att Ericsson nu tagit sig igenom sin kris är det en sargad bransch som nu försöker konkurrera med företag från Asien och USA.

Det behövs nu en kraftsamling, säger Karin Ruiz, vd för IT-sweden vid ISA.

– Det är många olika delar som behöver fokuseras, alltifrån entrepenörsskapet till stimulans av användandet av mobila tjänster. Vi behöver få en nationell vision och strategi för hur vi ska fortsätta att hålla oss på framkant inom det här området.

Halkat efter
De dagar då Sverige beskrevs som landet där de mobiltelefonins framtid skapas är förbi. Visserligen är Sverige fortfarande världsledande när det handlar om att utveckla tekniken bakom mobilnät och mobiltelefoner, men när det handlar om att använda tekniken och skapa tjänster för mobilanvändarna har Sverige halkat efter många andra länder nu.

I flera europeiska och asiatiska länder och i Nordamerika använder idag folk mobiltelefonen oftare och till alltfler saker än vad svenskarna gör, slås fast i rapporten.

Låg användning av tjänster
Att just användningen av mobila tjänster är låg i Sverige är ett av skälen till att telekombranschen nu har problem, säger Karin Ruiz.

– Vi måste öka användandet av mobila tjänster i Sverige igen. Vi har halkat efter.

Varför det?

– Det kan vara en kombination av att operatörerna inte varit tillräckligt drivna och innovativa och att vi har haft ganska höga prisnivåer.

Ericssons kris, hur har den påverkat?

– Det är väldigt positivt att Ericsson har lyckats ta sig ur krisen på det sätt de har gjort. Det kan vara en väldigt stark plattform Sverige framåt, anser Karin Ruiz..

Thorbjörn Carlsson
thorbjorn.carlsson@sr.se

ISA

Invest in Sweden Agency (ISA) är en myndighet under Utrikesdepartemetet med uppgift att främja  utländska direktinvesteringar till Sverige. Utländska direktinvesteringar skapar konkurrens och genererar expertis, ny teknologi samt nytt kapital till Sverige. Direktinvesteringar är viktiga för både sysselsättning och den ekonomiska tillväxten. (Ur ISA:s hemsida)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista