Svårt klara vallöften denna mandatperiod

Snart har halva mandatperioden gått och miljöpartiet, vänstern och socialdemokraterna har fortfarande bara klarat av 40 punkter i det så kallade 121 punkts-programmet och Konjunkturinstitutet tvivlar på att de lyckas genomföra allt. 

Samarbetspartierna hyser gott hopp om att kunna genomföra vallöftena denna mandatperiod, men det statliga Konjunkturinstitutet tvivlar.

Över 80 punkter i 121-punktprogrammet återstår att förverkliga för socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet. Stora reformer, som höjda tak i sjuk- och föräldraförsäkringen, fler poliser och höjda barnbidrag, återstår.

Nästa år, 2005, finns väldigt lite pengar i statens budget för de punkter som återstår att förverkliga. För valåret 2006 finns däremot omkring 25 miljarder kronor i budgeteringsmarginalen, alltså de pengar som ska användas för oförutsedda utgifter.

Vänsterpartiet optimistiskt
– Det borde vara möjligt att klara av 121-punktprogrammet, vi har en budgeteringsmarginal för år 2006 på drygt 24 miljarder, säger Ingrid Burman, vice ordförande för vänsterpartiet.

– Men då måste vi också lyckas i arbetet med att bryta de höga ohälsotalen. Det handlar också om att vi måste få igång sysselsättningen. Just nu är ju arbetslösheten relativt hög och skulle den öka så kommer det ju att ta pengar från den marginal vi gärna ser att vi använder till att fullfölja 121-punktsprogrammet. Men fortfarande är det fullt realistiskt och möjligt att genomföra det, säger Ingrid Burman (v).

Även miljöpartiet optimistiskt
Peter Eriksson, som är språkrör för miljöpartiet, är också optimistisk inför möjligheterna att klara av de 121 punkterna i god tid före nästa val under förutsättning att ekonomin utvecklas som man hoppas.

– Får vi, som det ser ut idag, en bra vändning i konjunkturen, då kommer vi också att kunna genomföra det mesta och det viktigaste av de här punkterna som återstår. Om det däremot blir ett stopp i konjunkturuppgången blir det mycket tuffare, säger Peter Eriksson (mp).

Konjunkturinstitutet tror det blir svårt
Men statliga Konjunkturinstitutets chef Ingemar Hansson är inte lika optimistisk som miljöpartiet och vänsterpartiet. Det finns inga pengar för några reformer om man ska klara målet att de offentliga finanserna, det vill säga statens budget, kommunernas budget och pensionssystemet, ska gå med 2 procents överskott under en konjunkturcykel, enligt Ingemar Hansson.

– I förhållande till saldomålet på 2 procent så finns inget utrymme för ofinansierade utgiftshöjningar eller skattesänkningar utan i så fall behöver man balansera det hela genom att sänka någon annan utgift eller höja någon annan skatt, säger Konjunkturinstitutets chef Ingemar Hansson.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista