FN:s kontor i Ambon stacks i brand under kravallerna.

Många döda i kravaller på Moluckerna

På den indonesiska ögruppen Moluckerna har våldsamheter krävt ett tjugotal dödsoffer och hundratals har skadats under två dagars konflikt mellan etniska och religiösa grupper.

På söndagen marscherade 25 anhängare till en separatistisk frihetsfront genom gatorna i staden Ambon, den största staden på den indonesiska ögruppen Moluckerna. De firade årsdagen av försöket att, för mer än 50 år sedan, bilda en självständig moluckisk republik.

Kristna marscherade
Separatisterna är till övervägande del kristna. Deras marsch genom staden ogillades av muslimska grupper. Hetsig ordväxling följde som snart övergick till stenkastning, skottlossning och svåra våldsamheter. Under söndagen och måndagen har ett tjugotal människor dödats och mer än 100 har skadats.

Närmare 200 bostäder har bränts ned, enligt uppgifter från ön. FN:s kontor, ett hotell, en kyrka och ett universitet som drivs av en lokal kyrka har också eldhärjats. Mängder av invånare har flytt från sina bostäder i den stad som är strikt uppdelad i två hälfter, en kristen och en muslimsk.

Regeringen sätter in polis
Den indonesiska regeringen har sänt in hundratals poliser och soldater för att försöka bemästra våldet. Moluckerna har en befolkning på två miljoner. Ögruppen består av ungefär hälften kristna och hälften muslimer medan Indonesien i stort har en muslimsk huvudbefolkning.

För fem år sedan härjades Moluckerna av oroligheter efter en konflikt mellan en busschaufför och en passagerare som hade olika trosuppfattning. Vad som verkade vara en bagatellartad tvist ledde till rena inbördeskriget mellan de två befolkningsgrupperna. Omkring 5 000 människor dödades och hundratusentals flydde från de mest oroliga områdena.

Efter tre år, 2002, enades de rivaliserande grupperna om att sluta fred men nu är det alltså dags igen för en upprepning av konflikten.

Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
lars-gunnar.erlandson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista