Skarpare regler för budgetdisciplin i EU

Redan till sommaren kan miljardböter hota det euroland som inte lever upp till EU:s krav om budgetunderskott och statsskuld. Det hoppas EU-kommissionen som idag presenterade sitt stora lagförslag för ökad budgetdisciplin.

Kommissionsordförande José-Manuel Barroso säger att förslaget går ut på att "dra åt handbromsen innan den statsfinansiella bilen rullar nerför kullen".

José-Manuel Barroso inledde presskonferensen i Bryssel med att säga att dagens lagförslag är det viktigaste inom det ekonomiska området sedan EU:s ekonomiska stabilitetspakt infördes 1997.

Stabilitetspakten satte upp regler för hur stora EU-ländernas statsskulder och budgetunderskott fick vara, regler som bara enstaka EU-länder idag lever upp till.

Det mest uppmärksammade i EU-kommissionens förslag är nu att skärpa straffen mot de länder som missköter sina statsfinanser. Redan i förra veckan läckte det ut att länder med för stora skulder eller för stora budgetunderskott ska tvingas betala ett slags pant på 0,2 procent av sin BNP som straff. För ett land som Grekland handlar det om mellan 4 och 5 miljarder kronor.

Om landet inte bättrar sig rejält inom några månader så förvandlas panten till ett bötesbelopp, och EU behåller pengarna.

Flera EU-länder har redan hunnit uttrycka kritik mot delar av kommissionens förslag, bland annat det att det ska krävas en kvalificerad majoritet av eurozonens länder för att ett land ska slippa undan straff om kommissionen anser att landet missköter sig.

Hårda politiska förhandlingar väntar, men EU-kommissionens ordförande har som mål att de tuffare reglerna för budgetdisciplin ska träda i kraft redan till sommaren nästa år.

Jens Möller, Bryssel

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista