Förste aboriginen in i underhuset i Australien

Julia Gillards nya Labor-regering i Australien påmindes om sin svaghet på onsdagen när den förlorade en omröstning i parlamentet - om än i en marginell procedurfråga. Labors minoritetsregering är avhängig av ett antal oberoende kandidater som lovat stödja Gillard i viktiga frågor. På onsdagen röstade dock två av dem med oppositionen.

– Äntligen är parlamentet inte längre bara ett eko för regeringen, sade oppositionsledaren Tony Abbott.

Den första ursprungsinvånare som valts in i det australiska underhus, Ken Wyatt, fick stormande applåder på onsdagen sedan han hållit sitt första tal i parlamentet.

Iklädd en traditionell mantel av känguruskinn hade 58-årige läraren Wyatt ibland svårt att hålla tårarna borta då han beskrev apartheidmotståndaren Nelson Mandela som sin ledfyr och lovade att kämpa för att förbättra livet för de australiska aboriginerna (ursprungsbefolkningen).

Han tackade förre premiärministern Kevin Rudd för hans historiska ursäkt till aboriginerna för hur de behandlats av Australiens vita bosättare. Wyatt sade att i den så kallade stulna generationen fanns också hans egen mor. Uttrycket syftar på de unga aboriginer som togs ifrån sina föräldrar för att i stället tvingas växa upp i vita familjer eller på institutioner.

Wyatt, som företräder Liberala partiet, är förste aboriginen in i underhuset och den tredje in i parlamentet som helhet. Hans känslosamma jungfrutal möttes av en stående ovation.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista