Norges roll i fredsprocess får kritik

Norge var ingen neutral brobyggare i Mellanöstern-processen i början av 90-talet, hävdar en norsk fredsforskare. I en forskarrapport hävdas att de norska förhandlarna tog israelernas parti för mycket.

I en rapport kritiserar forskaren Norges fredsmäklande roll i Mellanöstern som ledde till Osloavtalet 1993. Enligt forskaren tog de norska förhandlarna israelernas parti för mycket.

Bill Clinton tackade norrmännen 1993 för insatsen som ledde till Oslo-avtalet. Avtalet gick ut på att Israel och palestinska frigörelseorganisationen PLO, förplikatde sig att samarbeta för fred.

Idag är avtalet dött men fortfarande diskuteras det i Norge. Forskaren Hilde Henriksen Waage vid fredsforskningsinstitutet PRIO presenterar en rapport på måndagen om Norges roll, där fredsmäklarna anklagas för att mest ha varit springpojkar åt Israel i slutet av förhandlingarna.

Israel uttnyttjade Norge till att få palestinierna att överge viktiga krav. Dåvarande utrikesministern Johan Jörgen Holst lät sig villigt utnyttjas för att få till ett avtal, säger Waage till norska radion, NRK.

Pressade på för sämre avtal
Rapporten finansieras av norska utrikesdepartementet och bygger på UD-dokument, brev, böcker och intervjuer med parterna.

Norge var med och pressade palestinierna att gå med på ett sämre avtal än vad de först blivit eniga om, enligt forskaren.

Samtidigt var Norge med och stärkte PLO och Yassir Arafat, på bekostnad av andra palestinska ledare som var mycket duktigare förhandlare.

– PLO var så försvagat då att det lät sig pressas och mest överraskade var israelerna. Avtalet kunde ha blivit annorlunda om det utövats mer påtryckningar på Israel, säger Hilde Henriksen Waage.

Ett litet land som Norge kan inte förväntas ha en neutral roll, är hennes slutsats.

Fredsmäklare slår ifrån sig

Dåvarande utrikesministern är död. Men diplomaten Terje Rød -Larsen, som också var en av fredsmäklarna, slår helt ifrån sig kritiken.

Vi uppträdde helt korrekt och opartiskt, säger han till NRK och kritiserar forskarens källor.

– Forskaren är ute på villovägar. Många av källorna är politiker och de har en avsikt med sina påståenden, säger Terje Rød -Larsen.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".