Frankrikes behandling av romer utreds av EU

EU inleder en process mot Frankrike för landets kontroversiella behandling av romer, uppger EU:s justitiekommissionär Viviane Reding. Frankrike har gjort känt för att avvisa många romer, utan att göra några individuella prövningar.

EU-kommissionens beslut innebär att en utredning inleds om huruvida Frankrike har brutit mot direktivet om fri rörlighet vid tillslagen mot romer, sade Viviane Reding.

– Frankrike tillämpar inte europeisk lag om fri rörlighet som det borde, så därför inleder vi en process om överträdelse mot Frankrike, sa hon till tv-kanalen France 24.

Ekots EU-reporter Herman Melzer kommenterar EU:s beslut.

Vad betyder det här?

– Att EU-kommissionen har kommit fram till att Franrike förmodligen bröt mot EU:s regler när det gäller fri rörlighet, alltså att medborgare får röra sig över gränserna, och därför inleder man nu ett formellt förfarande.

– Man tar första steget i en lång kedja som kan sluta med att det här blir ett ärende för EU-domstolen i Luxemburg.

Är det här något unikt?

– Det är väldigt ovanligt. Det är första gången som ett sådant stort ärende som rör den fria rörligheten faktiskt kan gå till domstol. Dessutom är det ett av EU:s viktigaste länder som nu riskerar att hamna i domstol för att de bryter mot något som handlar om mänskliga rättigheter.

Man inleder en process. Vad innebär det?

– Det är det första steget, det som brukar kallas för överträdelseförfarande. Nu blir det en lång skriftväxling mellan Frankrike och EU-kommissionen. När skriftväxlingen är klar gör EU-kommissionen sin slutgiltiga bedömning och bestämmer om man ska stämma till EU-domstolen eller inte.

Processen kan ta ett par år. Kan Frankrike fortsätta att massutvisa romer under tiden?

– I princip kan de fortsätta för än så länge är det ingen som har sagt någonting. Men det blir oerhört känsligt och en enormt svår situation för Frankrikes president Sarkozy, att fortsätta.

– Ta till exempel de 8 000 romer som Frankrike har utvisat. De kan ganska lätt komma tillbaka till Frankrike om de vill och hur gör Frankrike då? Då kanske man inte kan utvisa alla i klump utan kanske måste pröva individuellt. Det kan vara ganska besvärligt.

Vad skulle det betyda om Franrike så småningom skulle komma att fällas i EU-domstolen?

– Dels att Frankrike måste ändra sina bestämmelse så att de eller andra EU-länder aldrig kan göra några massutvisningar på det här viset. Bryr sig inte Frankrike om att följa beslutet kan landet bötfällas.