Stuguthyrare skattefuskar

Det råder ett utbrett fusk bland dem som hyr ut stugor privat i Kronobergs län, visar en granskning som Skattemyndigheten har gjort. Det rör sig om flera hundratusen kronor i oredovisade intäkter. Hela två tredjedelar av dom som hyr ut stugor i utlandsförmedling har inte redovisat sina inkomster.

– Vi anser att det är en ovanligt hög andel som underlåter att redovisa inkomster från uthyrning, säger Leif Pettersson på skattekontoret i Växjö.

Skattemyndigheten har kontrollerat den privata stuguthyrningen i Kronobergs län under åren 2000 och 2001. I granskningen har myndigheten riktat sig mot de stuguthyrare som via utländska förmedlingstjänster har fått stugan uthyrd.

Förmedlingstjänsten har i de här fallen dragit in pengar från den som hyr och sen betalt pengar till stugornas ägare. Stugans ägare har då en skyldighet att redovisa sin inkomst, men det har de i de flesta fall inte gjort.

– Många kanske tror att det här är säkert i och med att det går genom en förmedlare i utlandet och att det aldrig kommer att komma fram att de hyrt ut, säger Leif Pettersson.

Riskerar straffavgift
Men nu har det alltså kommit fram. Skattemyndighetens granskning visar att 67 procent av de privata uthyrarna inte har redovisat sin inkomst. Nu riskerar flera av dem att, förutom att betala den uteblivna skatten, även påföras en straffavgift.

– De får ju skatta för de här inkomsterna nu och de riskerar också skattetillägg på 40 procent av den skatt som belöper på den oredovisade inkomsten, säger Leif Pettersson.

Även rumsuthyrning ska granskas
Nu är det bara stuguthyrare som använt utländska förmedlingstjänster som har granskats. Men enligt Leif Pettersson på skattemyndigheten finns det skäl att misstänka att det är vanligt förekommande även i andra fall.

Därför ska nu skattemyndigheten fortsätta med kontroller av stuguthyrare och nu även folk som hyr ut rum.

– Vi kommer också att granska uthyrning i tätorterna men då handlar det mer om kontroll av rumsuthyrning i villor, säger Leif Pettersson på Skattekontoret i Växjö.

Kim Ohlsson, SR Kronoberg
kim.ohlsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista