Tre åtalade efter upploppen i Rinkeby

Upploppen i Rinkeby i nordvästra Stockholm i somras har nu fått sitt rättsliga efterspel. Tre pojkar i åldrarna 16-18 år åtalas för grov skadegörelse och försök till grov stöld.

Åtalet är det andra som gäller kravallerna i Rinkeby. En pojke åtalades och dömdes i somras för våldsamt upplopp. De nu åtalade anklagas för att tillsammans med ett antal okända ungdomar ha förstört inredningen på ett bankkontor och anlagt brand i lokalen.

– De misstänks även ha försökt bryta upp ett bankfack och en sedelbox, säger åklagare Anna Remse till TT.

Det var natten till den 10 juni som Rinkeby skakades av våldsamma upplopp. Ett 20-tal ungdomar attackerade Nordeas kontor, Rinkebyakademien och en pantcentral. När polisen och brandkåren kom dit möttes de av stenkastning. Totalt startades elva bränder i Rinkeby och Tensta.

Polisen grep 14 personer misstänkta för bland annat mordbrand och våldsamt upplopp. Av dem kommer högst hälften att ställas inför rätta. De tre åtalade har erkänt att de varit på platsen men nekar till misstanken om brott.

– Jag beslutar senast på måndag om jag ska väcka åtal mot tre andra ungdomar. Misstankarna gäller här branden i Rinkebyakademien vid Rinkebyskolan och våldsamt upplopp, säger kammaråklagare Anna Remse.

TT