Godkänt i rapporteringen om svininfluensan

Medierna gav bra information, men var dåliga på kritisk granskning av svininfluensan. Det är slutsatsen i en rapport om mediernas rapportering om pandemin.

Mer fördjupning hade behövts, säger medieforskaren Marina Ghersetti från Göteborgs unviversitet.

– Jag hade gärna velat se att man hade granskat dels varför WHO utlyste en pandemivarning, vilket är en varning med mycket stora konsekvenser naturligtvis och som innebär oerhört stora samhällskostnader.

– Jag hade också gärna velat se varför svenska staten ingick ett avtal med ett privat läkemedelsbolag. Jag hade också velat se varför myndigheterna fattade beslutet att alla skulle vaccinera sig i Sverige, vilket var en vaccinationsstrategi som skilde sig från många andra länder, säger Marina Ghersetti.

Rapporteringen om svininfluensan får blandat betyg från medieforskarna vid Göteborgs universitet. De har på uppdrag från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, granskat hur medierna skött sig.

Undersökningen gjordes mellan april 2009, då svininfluensan bröt ut i Mexiko, och fram till årsskiftet, då smittspridningen i Sverige i stort sett var över.

Granskningen gäller de tre största morgontidningarna Dagens Nyheter, Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet, och dessutom Aftonbladet och Expressen och nyhetssändningarna i radio och tv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".