Klicka för grafik - Romer i Europa

Frankrike kan dömas för massutvisning av romer

Frankrikes hårt kritiserade massutvisning av 8 000 av romer får nu EU-kommissionen att ta ett mycket ovanligt steg. I dag beslutade kommissionen att inleda en process mot Frankrike, för att ta reda på om landet bryter mot EU:s regler om fri rörlighet. Prövningen kan sluta med att massutvisningens laglighet avgörs av EU-domstolen.

– Frankrike följer inte EU:s regler om fri rörlighet, säger EU-kommissionären Vivianne Reding som också betonade att  EU:s regler gäller både små och stora länder.

Det EU-kommissionen gjort i dag innebär början på en process som kan sluta i EU-domstolen. Något liknande mål av den här omfattningen har aldrig tidigare behandlats.

Att målet gäller Frankrike, en stormakt inom EU, gör målet extra känsligt.

Innan EU-kommissionen bestämmer sig för att gå till domstol kommer det att ske en skriftväxling med Frankrike. I Europaparlamentet sa Vivianne Reding att om Frankrike kan bevisa att EU:s regler följts så händer ingenting. Annars inleds den process som kan sluta i EU-domstolen, sa Reding.

Om ärendet hamnar i EU-domstolen kan det ta uppskattningsvis två år innan målet är avgjort. Frankrike måste då ändra sin lagstiftning - annars blir det böter.

I vilket fall som helst så blir det som händer nu ytterst besvärande för Frankrike och den franske presidenten Nicholas Sarkozy. Det blir svårt att utvisa romer utan individuell prövning samtidigt som den rättsliga prövningen pågår.

Frågan blir också extra känslig eftersom en lång domstolsbehandling innebär att en dom mycket väl kan komma ungefär samtidigt som Frankrike håller presidentval år 2012.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".