Generalstrejk i Spanien mot sparpaket

I Spanien är det i dag generalstrejk mot regeringen Zapateros arbetsmarknadsreformer och på många andra håll i Europa har det varit omfattande protestdemonstrationer mot olika sparpaket.

Spanien har sagts löpa risken att hamna i ett mycket kritiskt ekonomiskt läge som Grekland. Hur många spanjorer som i dag deltar i generalstrejken följs därför mycket noga av många.

Josep Capella rapporterar för den katalanska TV stationen TV 3.

– Busstrafiken har påverkats mycket, tunnelbanan lite, inga allvarliga incidenter har inträffat, omkring 38 personer är gripna och butikerna har knappast påverkats alls, säger TV-reportern.

Hans rapport handlar om Madrid och inte om spanska industrin, där uppslutningen förmodligen varit större.

Han står proper i blå kavaj och slips med sitt filmteam framför parlamentet här i centrala Madrid. Blir denna Spaniens sjunde generalstrejk i modern tid en framgång då för fackförbunden?

– Ja, i alla fall inget misslyckande. Uppslutningen verkar ganska god, men att tala om framgång är en annan sak, det återstår att se, menar Josep Capella.

Många spanjorer har tyckt att facken har reagerat långsamt mot den socialistiske premiärministern Zapateros åtstramningar. Strejken borde ha kommit i våras, då sparpaketen las fram, men nu är det för sent, heter det.

Carolina Selles, TV-reportern för Valencias Canal 9, kisar mot solen och tycker frågan om vem som segrar är svår.

– Som alltid blir det ett sifferkrig, säger hon.  

I kväll väntas massiva gatudemonstrationer runt om i Spanien. Även belgare, polacker och portugiser marscherar i dag i sina hemländer i tiotusental mot nedskärningarna.

Den 29 september 2010 skrivs in som en europeisk protestdag.