1 av 2
Turkcypriotisk tidning visar valresultatet. Ja från den turkiska delen av ön. Nej från den grekiska.
2 av 2
Grekcypriotisk glädje.

Fortsatt delat Cypern - en krossad dröm

I lördagens folkomröstning på Cypern sade grekcyprioterna nej till FN:s återföreningsplan, medan turkcyprioterna sa ja med en betryggande majoritet. Det innebär att bara den grekcypriotiska, internationellt erkända, staten blir medlem i EU. Resultatet kastar dock en skugga över Cyperns medlemskap.

Den turkcypriotiska minoriteten på öns norra sida röstade ja i hopp om att bryta sin isolering genom ett EU-medlemskap. Det satte grekcyprioternas nej till återförening stopp för men turkcyprioterna kommer på olika sätt att kompenseras. Det har utlovats såväl av EU som av FN och USA, som alla har uttryckt sin besvikelse.

Misstro mot Turkiet
Grekcyprioterna röstade nej på grund av misstro mot Turkiets avsikter och sitt missnöje med hur generalsekreterare Kofi Annans plan var utformad. Eftersom de utgör en stor majoritet av befolkningen kan de inte förstå varför de skulle dela makten lika med den turkcypriotiska minoriteten.

Grekcyprioterna har inte informerats om själva tanken med en federation, delvis eftersom landets regering med president Tassos Papadopoulos i spetsen inte ville ha en lösning. Nu säger presidenten att en bättre uppgörelse väntar runt hörnet, medan FN har gjort klart att det inte blir någon annan plan. Det är Kofi Annans plan som gäller och ingenting annat.

Det ter sig i dag osannolikt med en ny folkomröstning inom överskådlig tid med tanke på hur röstsiffrorna såg ut.

”Delningen permanent”
”Med grekcyprioternas nej har Cyperns delning blivit permanent”, sade Turkiets utrikesminister Abdullah Gul när resultatet stod klart.

Turkcyprioternas premiärminister Mehmet Ali Talat, som stod för ett ja, påpekade orättvisan i att den grekcypriotiska sidan, som sade nej till planen kommer med i EU, medan den turkcypriotiska sidan, som sade ja, lämnas utanför.

Följderna oroar
Också de grekcyprioter som röstade ja är besvikna och oroade över följderna. Före folkomröstningen talade jag med specerihandlaren Michaelis Patsalis som tvingades fly från sin hemby i norr vid den turkiska invasionen för trettio år sedan.

Under det senaste året, när stilleståndslinjen mellan de båda delarna av ön har varit öppen, har han flera gånger besökt byn och träffat turkcypriotiska gamla vänner. Michaelis Patsalis hade sett fram emot att flytta tillbaka dit som pensionär och röstade ja till en återförening. Nu är den drömmen krossad.

Titti Nylander, Nicosia
Titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista