storbritannien

Storebror Miliband lämnar toppolitiken

Efter att med knapp marginal blivit besegrad av sin lillebror i kampen om att bli ny ledare för brittiska Labourpartiet så meddelade David Miliband idag att han lämnar toppolitiken. Han sade att han gjorde det för att det inte ska vara några som helst tvivel om vem som styr partiet.

Ända sedan lillebror Ed Miliband vann partiledarvalet i lördags har minspel, kroppspråk och uttalanden tolkats i medierna för att sedan användas i spekulationer om vad bröderna egentligen tycker om varandra.

Utåt har de hela tiden sagt att deras relation inte har påverkats av partiledarstriden. Men när Ed Miliband i går i sitt första stora tal som partiledare gjorde upp med partiets förflutna så visades efteråt i TV att det verkade som om storebror David hade reagerat surt på vissa saker.

Det är sådant som David Miliband tror i längden kan hota broderns auktoritet som partiledare. Därför drar han sig tillbaka från partiledningen. Ed Miliband säger sig respektera beslutet.

– Han är välkommen tillbaka till partitoppen både nu i opposition och i en eventuell framtida regering, sade Ed Miliband i ett uttalande.