Vildsvin kostar bönderna miljonbelopp

Vildsvin kostar det svenska lantbruket mångmiljonbelopp varje år. Det framgår av den första riktiga kartläggningen av kostnaderna som Jordbruksverket har gjort på ett hundratal gårdar i Södermanland.

Karl-Erik Lardenäs i Vingåker är en av många lantbrukare som drabbats av vildsvinens framfart.

– Det här har grisarna gjort. Det är bök utav vildsvin som vi ser här efter hela skogskanten och stora områden är uppbökade, säger han och visar hålen i åkern.

Här gick det inte att skörda helt enkelt?

– Nej, det var för dåligt för att skörda. Det betalade inte trösken en gång.

Vad innebär det för dig att få den här typen av skador?

– Eftersom jag har värderat det här så har vi förlorat ungefär ett ton spannmål, säger Karl-Erik Lardenäs.

Det var just i Södermanland som vildsvinsstammen återuppstod genom rymningar från hägn på 1970-talet. I dag finns runt 150 000 djur över stora delar av södra Sverige.

För lantbruket har det ställt till bekymmer när svinen bökar upp markerna, och nu har alltså en första värdering av vad det egentligen kostar gjorts. Bara i Södermanland handlar det om över 17 miljoner kronor årligen, säger Anna Clarin på Jordbruksverkets utredningsenhet.

– Ja, det är framför allt vallen. Grisarna bökar i vallen och där blir det stora kostnader, även skördebortfallet. De äter vete, potatis och ärter och så vidare. Även arbetskostnaden, att man måste harva vallen eller vända tuvor för hand, säger hon.

Så det är ganska kännbart det här?

– Ja, det tror jag att det är.

För en vanlig lantbrukare kan det handla om flera tiotusentals kronor, inte minst om det också blir maskinskador. Värst drabbas enligt studien mjölkbönder som är beroende av att odla vall för att utfodra sina djur med, men den som har jakträtt på sina marker klarar sig ofta lite bättre undan eftersom man då kan skjuta av vildsvinen.

Studien är alltså den första i sitt slag och utifrån den ska nu Jordbruksverket diskutera åtgärder med inblandade parterna.

– Först och främst får man kanske diskutera den ökande vildsvinsstammen i Sverige i och med att det blir kostnader för lantbrukare. Man får samverka bättre helt enkelt mellan markägare, arrendatorer och jägare.

Men är det bara nackdelar med vildsvinen då?

– Nej, det är det absolut inte. Det finns positiva sidor med vildsvinen som naturupplevelser och jaktupplevelser framför allt, och inkomster från vildsvinskött så de delarna får man absolut inte glömma.

Fakta: Vildsvin i Sverige

Det bedöms i dag finnas cirka 150 000 vildsvin i Sverige, varav cirka 10 procent finns i Södermanland.

Undersökningen är gjord via telefonintervjuer med 110 lantbrukare i länet, med i snitt vildsvinsskador på 135 kronor per hektar. Cirka 50 procent av mjölk- och växtodlingsgårdarna hade vildsvinsskador under 2009, och cirka 40 procent fick ekonomiska konsekvenser av skadorna. För de gårdar med vildsvinsskador uppgick den genomsnittliga hektarkostnaden till cirka 279 kronor.

Totalkostnaden för Södermanland beräknas uppgå till 17,3 miljoner kronor.

Beräkningarna baseras på skördeförlust, arbetskostnad, maskinkostnad, inköp av frö och totalkostnad.

Daniel Rundqvist Per Thyrén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.