Åhörare kommer till biografen Focus i Stadsbiblioteket i Jönköping, där rättegången mot Habo Finans visas. Foto: Mikael Fritzon/Scanpix.

Rättegång om kraschat finansbolag visas på bio

I morse inleddes rättegången om det skandalomsusade Habo Finans. Finansbolaget lovade hög avkastning, men det slutade med en av de största bedrägerihärvorna någonsin. Närmare 800 sparare blev av med pengar.

Alla intresserade får inte plats i rättssalen i dag och Jönköpings tingsrätt har hyrt en biograf där förhandlingarna visas.

En som följde dagens rättegång var Anne Sager.

– Jag var jättekritisk men alla sa att det skulle gå bra. Jag kände att jag inte vill missa det, så jag hoppade på.

Anne Sager sålde sitt hus i Malaysia när hon flyttade till Sverige. Pengarna satsade hon i Habo Finans i hopp om att göra en god investering. Men det slutade med en ekonomisk katastrof.

– Jag förlorade alldeles för mycket. Nästan en miljon.

Under förmiddagen har åklagaren inlett sin sakframställan där han ska försöka övertyga rätten om att vd:n Peter Rosendahl gjort sig skyldig till grovt bedrägeri och bokföringsbrott. 

Själv förnekar han brott, men tycker ändå att det är skönt att rättegången har börjat.

– Det är skönt att det är igång efter 4 års väntan. Även om kanske inte domen blir bra så vill jag ändå avsluta det.

Även styrelsen för Habo Finans misstänks för grovt bokföringsbrott. Men via sina advokater har samtliga i dag meddelat att de förnekar brott.

Oron bland spararna var stor när historien om Habo Finans rullades upp för snart fyra år sedan.

Det är en smått osannolik historia om hur svetsaren Peter Rosendahl gjorde så lyckade aktieklipp att han till slut lämnade fabriksgolvet och startade finansbolaget Habo Finans. I hans aktiefond Diamanten fick han närmare 800 sparare att satsa pengar.

Peter Rosendahl berättade själv i Sveriges Radio Jönköping när kraschen var ett faktum.

– Det har gått från mun till mun och det har bara växt och växt och växt så jag borde ha satt en lapp på luckan direkt i september 2004 men det blev inte av tyvärr.

Något gick väldigt fel. Av de närmare 100 miljoner som satsades i Diamanten återstår i dag en knapp tredjedel av pengarna.

En del av pengarna investerades istället i onoterade aktier och åklagaren menar att spararna har fått felaktig information och blivit lurade. Hur mycket pengar Anne Sager och de andra spararna kommer att få tillbaka när alla processer är avslutade är osäkert.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".