1 av 2
"Arbetare förena er" står det på skylten. Demonstration mot regerings politik. Foto: Christer Fridén / SR.
2 av 2
Demonstration mot regerings politik. Foto: Christer Fridén / Sveriges Radio.

Besvikna letter går till parlamentsval

Många letter kommer att byta parti när de går till valurnorna på lördag för att rösta fram ett nytt parlament. Opinionsmätningarna tyder på stora rörelser i valmanskåren. Letterna är besvikna på de sittande politikernas sätt att hantera landets svåra ekonomiska kris.

– Nu efter valet, då skall vi ha en ny regering som skall kämpa mot krisen så att vi övervinner den. Det säger Leonards Smagars.

Han är en av många besvikna lettiska väljare som nu på lördag har chansen att med sin röst påverka vilka som i fortsättningen skall styra Lettland, det EU-land som har drabbats hårdast av den ekonomiska krisen.

Förra året sjönk bruttonationalprodukten med rekordhöga 18 procent.

Landet stod på konkursens brant. Löner sänktes drastiskt och sociala förmåner, skolor och sjukvård skars brutalt ner. Det tillsammans med stora lån från Internationella Valutafonden, EU och Sverige har förbättrat läget. Men till exempel arbetslösheten är fortfarande mycket hög, omkring 20 procent.

Och många tycker att den nuvarande högercenter-koalitionen, som regerar landet och har hållit i yxan, har gått för hårt fram. Nästan hälften av de röstberättigade är enligt en opinionsmätning beredda att byta parti på lördag.

Många verkar sätta sitt hopp till det vänsterinriktade partiet Harmonicentern som hittills mest har samlat Lettlands ryska minoritet. Partiet försöker göra en inbrytning i den lettisktalande majoriteten.

Det lyckades mycket bra i förra årets kommunalval och opinionsmätningarna tyder på framgångar nu igen. Med sina drygt 21 procent i den senaste mätningen är det största partiet.

Men många letter rädda för Harmonicentern som med sin ryska framtoning påminner dem om den förhatliga Sovjettiden.

– Det skall vara partier med lettiska förtecken, tycker Leonards Smagars som vill hålla Harmonicentern borta från regeringstaburetterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".