Stödet för Moderaterna mycket skiftande

Moderaterna gör sitt bästa val någonsin på riksplanet, men ute i landets kommuner är stödet mycket varierande.

I skånska Lomma fick Moderaterna över 50 procent. Det kan jämföras med Åsele i Västerbottens län där stödet var under en procent.

– Det har med ålderssammansättningen att göra. Vi är bara gammalt folk och har inte lyckats komplettera med något nytt, säger Östen Gustavsson är med i Moderaternas lokalförening i Åsele.

Samtidigt som Moderaterna fick över 30 procent i riksdagsvalet, och tio nya riksdagsplatser, gjorde partiet långt i från succéval i alla Sveriges kommuner.

Fortfarande räknas röster, men lägst ser stödet ut att vara i Västerbottens inland där Moderaterna i kommunerna Malå, Dorotea och Åsele fick mindre än en procent av rösterna. Att de unga lämnar Åsele är huvudförklaringen säger Östen Gustavsson i Åsele-Fredrikas moderata lokalförening.

– Man blir för gammal för att hålla på och vara ute, och de rödgröna vann eftersom de fick skjuts av pensionärerna.

Motsatsen till Åsele är skånska Lomma där Moderaterna gjorde sitt bästa kommunalval i hela Sverige. Partiet fick över 51 procent och egen majoritet. Anders Berngarn, kommunstyrelsens ordförande, tror att en förklaring till framgången kan vara att Moderaterna i Lomma kampanjar flera gånger varje år. Men att partiet nu får egen majoritet är inte självklart positivt, enligt Berngarn.

– Det har vi sett på kommuner som har en överväldigande majoritet när man glömmer den demokratiska processen som är oerhört viktig. Vi har sagt, nu när vi fick egen majoritet, att vi ska fortsätta det goda samarbetet som vi har med de andra borgerliga partierna.

Trots en framryckning på riksplanet tappar Moderaterna i flera traditionellt starka fästen som Danderyd, Lidingö och Vaxholm. Likaså tappar moderaterna i Täby, statsminister Fredrik Reinfeldts hemkommun där partiet inte längre regerar själva.

Allra mest backade Moderaterna i Vellinge, från 67 procent till 49 procent.

– Uppenbarligen är det ganska många som tycker att vi har haft en attityd som har pekat på maktfullkomlighet och det måste vi naturligtvis ta till oss, säger Lars-Ingvar Ljungman kommunalråd i Vellinge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".