USA ökar valutapressen på Kina

Politiker i USA anklagar på nytt Kina för att undervärdera sin valuta. Det amerikanska representanthuset har nu röstat igenom förslag till nya straffåtgärder mot kinesisk import.

Den amerikanska kongressen ökar pressen på Kina. USA anklagar Kina för att medvetet hålla nere värdet på sin valuta, yuanen, och därigenom skapa en orättvis konkurrensfördel.

Att yuanen är lågt värderad får till följd att den kinesiska exporten ökar, det vill säga varor som kunde ha tillverkats i USA, importeras istället till lägre pris från Kina.

Amerikanska politiker till både höger och vänster hävdar att den kinesiska valutapolitiken gör att USA förlorar arbetstillfällen, något som svider extra mycket nu när den amerikanska arbetslösheten bitit sig fast på historiskt höga nivåer.

I går kväll röstade representanthuset med stor majoritet igenom ett förslag som öppnar för straffåtgärder mot kinesiska varor, om inte värdet på yuanen släpps. Enligt förslaget ska Kinas växlingskurs ses som en subvention, och det skulle innebära att USA kan lägga en extra skatt på kinesiska importvaror.

Förslaget går nu vidare till kongressens andra kammare, senaten. Men det kommer troligen att dröja till efter kongressvalet den 2 november. President Barack Obama har ännu inte tagit ställning till lagförslaget.

Kinas första reaktion på lagförslaget var ett uttalande från handelsdepartementets talesman Yao Jian, förmedlat av den statliga nyhetsbyrån Nya Kina. Han sade att USA:s agerande var ett brott mot världshandelsorganisationen WTO:s regler.