Indiens 1,16 miljarder invånare ska få ett personnummer. Foto: Aftab Alam Siddiqui/Scanpix.

Över en miljard indier får personnummer

Alla invånare i Indien ska få personnummer, det blir också den första databasen i världen där personuppgifterna kompletteras med till exempel fingeravtryck.

Ett jättelikt id-projekt har dragits igång i världens näst folkrikaste land.

Indiens alla 1,16 miljarder invånare ska tilldelas ett tolvsiffrigt personnummer sedan de lämnat personuppgifter kompletterade med foto, fingeravtryck och en ögonavläsning.

Databasen blir världens första i sitt slag där biometriska data utnyttjas i nationell skala. Projektet, invigt av premiärminister Manmohan Singh, väntas kosta miljarder och ta flera år att genomföra.

I en avsides by 30 mil från metropolen Bombay inledde premiärminister Singh satsningen i onsdags genom att dela ut de första unika personnumren till fattiga bybor.

Tio personer - bland dem två pojkar, fyra och åtta år, och en 14-årig flicka, var de första att få sina nummer. Premiärministern åtföljdes av det styrande Kongresspartiets ledare Sonia Gandhi, som talade om "en ny början" för Indien.

Själv beskrev Singh projektet som en hjälp till samhällets allra mest eftersatta och utsatta människor.

– Det kommer att stärka de förtrampades och de fattigastes rättigheter, sade han, och nämnde särskilt kvinnorna.

Tanken är att det ska minska bedrägerier och göra det lättare för behövande att få tillgång till samhällshjälp. Medborgarna uppmanas ofta att identifiera sig på många olika sätt; med det nya systemet ska sådant kunna förenklas.

Det nya id-systemet ska också göra det lättare för folk - de flesta av dem arbetare eller bönder som varken kan läsa eller skriva - att öppna bankkonton, få banklån eller söka jobb landet runt.

Beräkningarna av hur mycket jätteprojektet kommer att kosta varierar mellan motsvarande 40 och 220 miljarder kronor. Men enligt id-projektet Uidais webbplats har 2,7 miljarder kronor anslagits för 2010-11.

Som lockmedel för att medverka erbjuds indierna 100 rupier, cirka 15 kronor, var.

– Det här kommer att hjälpa våra barn att komma in i byskolan. Det kommer att hjälpa oss att få ransoner vart vi än beger oss. Och det kommer att hjälpa oss att få arbete, säger en bybo intervjuad i The Economic Times.

Kritiker tvivlar på att statsmakterna ska klara att sammanställa och uppdatera ett tillförlitligt register över Indiens sjudande miljardbefolkning, och de befarar att lämnade personuppgifter kan komma att missbrukas av både tjänstemän och privatpersoner.

Anhängarna pekar främst på förenklingsvinsterna, om projektet blir framgångsrikt. I dag genomförs mycket av myndigheters och företags arbete med hjälp av kopiepapper och handskrivna blanketter i stället för med datorer. Det skapar frustration, förvirring, misstag och förseningar.

TT-AFP

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".