Volvo kan inte sälja etanolbilar

Volvo har problem att möta den växande efterfrågan på miljöbilar. Företaget kommer inte kunna sälja bilar med vare sig etanolmotorer eller snåla dieslar under ett halvår. Skälet är att tillverkningen av etanolversionerna av motorerna 2,0F och 2,5FT upphör i höst. Och ersättarna kommer först i maj nästa år.

– Det beror på att det inte finns tillgång till de här motorerna. De ska leva upp till Euro 5-nivån när det gäller avgasutsläpp av emissionerna, olika beståndsdelar i avgaserna. Och det gör inte de här motorerna, säger Bo Larsen, presschef på Volvo personvagnar i Sverige.

Det står sedan tidigare klart att de miljöklassade dieslarna V70 och S80 måste göras om för att uppfylla nya tuffare avgaskrav, vilket tar ett halvår.

På det här sättet riskerar företaget att tappa fart på den växande dieselmarknaden och nu visar det sig att också etanolbilarna S40/v50 och lilla C30 påverkas.

Redan i dag tvingas återförsäljare säga nej till kunder som önskar de här bilarna. Men Bo Larsen ser inte produktionsstoppet som något större problem.

– Det är egentligen i grunden fråga om de personella resurserna som Volvo haft under de här åren som har varit. Man har inte haft de resurser att göra detta. Tillika är det så att de här motorerna köps in, det är ingen tredje leverantör till de här motorerna, säger Bo Larsen.

Fanny Härgestam

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".