Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

De får Right Livelihood-priset

Publicerat torsdag 30 september 2010 kl 10.05
Årets pristagare är Shrikrishna Upadhyay från Nepal, Nnimmo Bassey från Nigeria, organisationen Physicians for human right - Israel och biskop Erwin Kräutler från Brasilien. Foto: Right Livelihood Award.

Bland de fyra Right Livelihood-pristagare som i år får dela på prissumman 200 000 euro finns Nnimmo Basey som får priset för sitt arbete med att stärka miljörörelsen i Nigeria och globalt, och Biskop Erwin Kräutler från Brasilien för sitt arbete för ursprungsbefolkningens mänskliga och ekologiska rättigheter.

Right Livelihood-priset har ofta kallats ”det alternativa Nobelpriset” och delas varje år ut i Sveriges riksdag med stöd från samtliga riksdagspartier ”för att hedra och stödja de som funnit praktiskt genomförbara lösningar på vår tids största utmaningar”.

Årets fyra pristagare som delar på prissumman 200 000 euro är:

Nnimmo Basey från Nigeria, som får priset med motiveringen ”för att ha avslöjat oljeproduktionens fruktansvärda ekologiska och mänskliga konsekvenser och för sitt inspirerande arbete för att stärka miljörörelsen i Nigeria och globalt”.

Biskop Erwin Kräutler från Brasilien får priset ”för sin livslånga insats för ursprungsbefolkningens mänskliga och ekologiska rättigheter och för sina enträgna ansträngningar att rädda Amazonas skogar”.

Shrikrishna Upadhyay tillsammans med organisationen Sappros från Nepal erkänns ”för att under många år visat på kraften i en mobilisering av lokala samhällen mot fattigdomens många orsaker, även under hot av politiskt våld och instabilitet”.

Organisationen Physiscians for human rights – Israel får priset ”för sin outtröttliga kamp för allas rätt till hälsa i Israel och Palestina”.

Instiftades 1980

Right Livelihood-priset instiftades 1980 av den svensk-tyske filatelisten Jakob von Uexkull "för att hedra och stödja praktiska lösningar på världens mest akuta problem".

Han försökte först intressera Nobelstiftelsen för idén, men fick nej. Då finansierade han själv priset genom att sälja en värdefull frimärkssamling. Fonden har sedermera utökats med privata donationer.

Vem som helst får nominera pristagare som utses av en internationell jury på cirka tio personer.

Priset går främst till personer och organisationer som verkar för social rättvisa, mänskliga rättigheter samt med freds- och miljöarbete.

Källa: TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".