Besparingar drabbar intensivvård för barn

Nästan var tredje intensivvårdsplats för barn kan inte användas på grund av de ständiga besparingarna inom vården.

Av landets tre intensivavdelningar för barn har Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg flest platser. Enligt den tillförordnade verksamhetschefen Jan Bengtsson får det konsekvenser trots att situationen blivit bättre senaste året.

– Patienter som vi egentligen tycker borde erbjudas intensivvård under en längre tid, måste skickas till vårdavdelning för att vi är tvungna att ta nästa patient, säger Jan Bengtsson, på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Det finns idag 33 platser för intensivvård av barn och ungdomar i Sverige, på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm, Barn- och ungdomssjukhuset i Lund och på Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg.

Ekots rundringning visar att bara 24 platser är tillgängliga. Resten, nästan en tredjedel, går inte att hålla öppna på grund av sjukvårdens ständiga besparingar. Pengar saknas till att anställa tillräckligt med personal och till nödvändiga inköp av utrustningar till intensivvårdplatserna på barnsjukhusen.

Barn nekas plats
Personal på intensivvårds-avdelningarna vittnar om att operationer ställs in och att till exempel barn från andra sjukhus inte kan tas omhand på specialistsjukhuset eftersom det är fullt.

Den dagliga arbetsmiljön kan sammanfattas med ett ord: stress.

– Det är svårt sjuka barn. Det är mycket pressade föräldrar. Det är barn som avlider, barn som är svårt skadade, som kommer hit, säger överläkare Jan Bengtsson.

Han står i ett rum där den särskilda barnrespiratorn vibrerar syre ner i en liten till synes sovande patient. Apparaterna runt den lilla människan piper och susar.

”Vi måste prioritera”
Frågan är om politikerna är beredda att styra om resurserna och lägga mer pengar på den här högspecialiserade vården.

Folkpartisten och regionrådet i Västra Götaland, Jonas Andersson, formulerar pengaproblemet så här:

– Jag har aldrig mött en verksamhetsföreträdare som sitter nöjd med de resurser de har till sitt förfogande. Det är klart att de flesta gör bedömningen att de kan göra mer och bättre verksamhet om de får ökade resurser. Men vi måste ju prioritera mellan olika verksamheter.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Antal stängda platser

Totalt är 9 av 33 platser stängda:

- 3 av 10 på Drottning Silvias barnsjukhus
i Göteborg.
- 4 av 11 på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.
- 2 av 9 på Barn- och ungdomssjukhuset
i Lund.

På helgerna dras bemanningen ner ytterligare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".