Mobbade elever ska lättare få skadstånd

Det ska bli lättare för elever i skolan som mobbas eller diskrimineras att få rätt till skadestånd. Det föreslår skolansvarsutredningen på måndagen.

De senaste åren har flera mobbade elever stämt sina kommuner på skadestånd. Det har varit uppslitande rättsprocesser där elever velat få ersättning både för sitt lidande och för att de faktiskt inte har fått någon riktig utbildning.

Hittills har alla elever förlorat. Men i dag, måndag, föreslås ändringar i lagen med stärkta rättigheter för eleverna och ett ökat ansvar för skolorna.

Följer lagen för högskolorna
Det gäller dels en liknande lagstiftning mot diskriminering som finns inom högskolorna. Den ska nu också gälla alla vanliga skolor.

Den som driver skolverksamheten blir skadeståndsskyldig om en elev diskrimineras på grund av kön, etnisk tillhörighet eller funktionshinder, till exempel.

Skadeståndet kan gälla både kränkningen och en inkomstförlust. Också mobbade och trakasserade elever får en starkare ställning, enligt förslaget.

Skolan får bevisbördan
Den stora skillnaden jämfört med dagens lag är att bevisbördan flyttas från eleven till skolan.

I domstolarna hittills har eleverna tvingats bevisa att skolorna gjort fel och varit försumliga. Nu är det skolorna som måste bevisa att de har gjort allting rätt.

Detta ses som att det blir lättare för eleverna att få rätt mot skolorna. Samma krav på bevisning får skolorna också i diskrimineringsfall.

”Alla ska behandlas lika”
– Man ska bli likabehandlad i allt som rör skolans vardag. Det gäller till exempel betygssättning eller hur man bemöts, alla de frågor som är viktiga i skolan. Detta är ett sätt att skapa vägar för att lyfta upp diskriminering och ge tydliga vägar för elever och familjer att driva sin sak, säger utbildningsminister Thomas Östros.

– Sedan vet vi att mobbning, trakasserier och den här typen av verksamhet förekommer. Här föreslår utredaren en särskild lagstiftning. Det har vi inte på högskolans område och det är för att vi vet att inom skolans område är detta ett problem och vi måste ge en starkare ställning till dem som är utsatta, säger utbildningsministern.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista