Fel neka gravida sjukpenning

Det var diskriminering när Försäkringskassan beslutade att fyra kvinnor som var gravida inte skulle få sjukpeng. Det slår Svea hovrätt fast i en dom i dag.

Linda Månsson är en av dem som inte fick sjukpeng och hon är nöjd med domen.

– Jag är faktiskt jätteglad över att hovrätten ändå går på vår linje. Man väljer att se det som en diskriminering och det gör mig väldigt glad, säger hon.

Förutom Linda Månsson rör målet också tre andra kvinnor som blev sjuka och inte kunde arbeta under sin graviditet.

Försäkringskassan nekade kvinnorna sjukpenning, bland annat med motiveringen att deras symtom, som ryggont, sömnsvårigheter och foglossningar var kopplade till graviditeten och därför inte skulle betraktas som sjukdom.

Men det var alltså diskriminering, enligt domen i dag. Hovrätten skriver bland annat att det är troligt att en man som hade åberopat samma besvär skulle ha beviljats sjukpenning och att kvinnorna därmed missgynnades för att de var gravida.

Marie Nordström är jurist hos Diskrimineringsombudsmannen, som drivit målet, och hon tror att domen kan få effekt för många kvinnor som blir dåliga under sin graviditet, men i dag får nej till sjukpenning.

– Jag hoppas att den här domen får en stor betydelse för hur Försäkringskassan ser på och bedömer gravida kvinnors rätt till sjukpenning, det vill säga att den som är gravid inte ska bli diskriminerad med hänvisning till att man är gravid, säger hon.

På Försäkringskassan säger man att myndigheten bara följt sina regler som säger att besvär kopplade till en normal graviditet inte ska ses som sjukdom.

Men domen visar att två lagar står i konflikt med varandra, enligt försäkringsdirektör Birgitta Målsäter.

– Det är helt uppenbart att försäkringslagstiftningen och diskrimineringslagstiftningen inte harmoniserar med varandra. Det är ett stort problem som den här domen har gjort tydligt.

Hur ska man lösa det?

– Antingen bestämmer vi oss för att begära prövning i högre instans och får ett avgörande i Högsta domstolen, som då blir ett prejudikat för en sådan här situation. Eller så kommer den här domen att vinna laga kraft och då måste Försäkringskassan analysera på vilket sätt det påverkar vår framtida tillämpning, säger Birgitta Målsäter.

Svea hovrätt beslutade också att Linda Månsson och de andra kvinnorna ska få skadestånd på 15 000 kronor. Det är en sänkning jämfört med de 50 000 kronor som tingsrätten dömde ut.

– För mig personligen känns det viktigast att vi har fått rätt i sak, att det är en diskriminering. Det är en så pass betydelsefull fråga, säger Linda Månsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".