Nederländernas försvarsminister Henk Kamp och Sveriges försvarsminister Leni Björklund.

Holland vill öva sitt försvar i Sverige

Ska andra länders militärer få ha övningar på egen hand på svensk mark? Nederländerna har redan anmält intresse för att komma till Sverige och öva, säger den holländske försvarsministern Henk Kamp som är på besök i Sverige.

– Det finns saker som vi inte kan göra hemma eftersom Nederländerna är ett litet land. I Sverige som är mycket större finns det helt andra förutsättningar, säger Henk Kamp.

Det är framför allt strid i vinterklimat men också flygövningar som lockar små länder där det är trångt i luftutrymmet.

Det är absolut inget nytt att andra länder övar i Sverige. Sverige har många gånger varit värd för så kallade multinationella övningar. Det som är nytt är att regeringen tillsatt en utredning som ska se över om det finns möjligheter att hyra ut svenskt militärområde, där främmande soldater ska släppas loss, helt och hållet på egen hand. säger försvarsminister Leni Björklund.

– Den spännande frågan är om det är möjligt att exempelvis Nederländerna är här och gör en rent nederländsk övning, som inte Sverige deltar i. Det blir en fråga som utredningen ska ge mig ett svar på, säger försvarsministern.

Att frågan kommer upp beror på det goda samarbetet med våra europeiska grannar och att det är så lugnt i vår del av världen, fortsätter Leni Björklund.

– Det hade varit helt otänkbart för 15 år sedan att diskutera den frågan. Det är klart att vi befinner oss i en ny situation vilket vi då inte ska överdriva åt andra hållet. Jag får ett underlag i juni och så får vi titta på det, slutar försvarsminister Leni Björklund.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".