15 skolbarn kidnappade i Nigeria

I Nigeria har beväpnade män kidnappat 15 skolbarn och kräver nu lösen för att släppa dem. Kidnappningar för pengar är mycket vanliga i Nigeria – i många år har utländska oljearbetare varit måltavlan, men nu ger de beväpnade gängen sig på välbeställda nigerianer och deras barn istället.

Staden där barnen kidnappades håller nu på att stänga igen av rädsla för kidnapparna.

Det var i måndags som en bil körde upp framför skolbussen på väg till internationella skolan i staden Aba, och barnen som var på väg till förskola och lågstadiet togs av de beväpnade männen.

Ingen vet var barnen hålls nu, men kontakt finns med kidnapparna som har begärt en miljon kronor för att släppa barnen. Banker, affärer och skolor håller stängt runt om i staden av rädsla för kidnapparna, och familjer håller sina barn hemma.

Kidnappningar för pengar är mycket vanliga i Nigeria – i många år har utländska oljearbetare i Nigerdeltat varit måltavlan, men sedan de internationella oljebolagen har förbättrat sin säkerhet ger sig nu de beväpnade gängen på välbeställda nigerianer i stället, och nu också deras barn.

I delstaten där Aba ligger, i närheten av oljedeltat, har kidnappningar och väpnade rån ökat markant de senaste månaderna. De i Abas medelklass som har råd åker med beväpnad eskort när de tar sig till jobb och skjutsar barn till skolan.

Nigerias president har sagt att alla tillgängliga medel nu ska sättas in för att hitta barnen, men flera politiker passar nu på att kritisera myndigheterna för att farsoten av kidnappningar får fortsätta, till skam för hela nationen.

Förutom rädsla och tragedi för vanliga nigerianer hotar kidnappningarna att skrämma i väg utländska investeringar i en av Afrikas största ekonomier. Nigerias parlament behandlar just nu ett förslag om dödsstraff på kidnappningar.