Kraftfullt datavirus sprider sig i Kina

Stuxnet, ett datavirus skapat för att infektera styrsystem inom industrin har spritt sig snabbt i Kina. Viruset är sofistikerat och skulle kunna användas för att ta över funktioner inom till exempel tunnelbanor och kraftverk.

Viruset Stuxnet finns över hela världen och har spritts snabbt i Kina de senaste dagarna. 6 miljoner persondatorer och nära 1000 företagsdatorer har fått viruset  i Kina de senaste dagarna, det rapporterar den statliga nyhetsbyrån Xinhua.

Stuxnet är ett sofistikerat virus och det första kända som riktar sig mot industrins styrsystem. Viruset har potential att lämna över styrningen av till exempel utrustningen i ett kraftverk eller ett trafiksystem till utomstående.

Det infekterar kontrollsystem från tyska Siemens som finns i många typer av industrier.

I veckan rapporterade iranska myndigheter att Stuxnet infekterat kontrollsystemet som styr Irans första kärnreaktor. I Kina används den drabbade typen av automatiska styrsystem bland annat i den gigantiska vattenkraftsdammen Tre klyftor, där vattennivån nu är över 160 meter, men också i stålverk, tunnelbanenätverk och på flygplatser.

Slappa säkerhetsrutiner kan äventyra viktig infrastruktur.

– Ur teknisk synvinkel är faran att vissa arbetsplatser inte är tillräckligt förberedda och det kan leda till problem, enligt ingenjören Wang Zhantao på datasäkerhetsföretaget Ruixing i Peking.

Redan i juli i år började Siemens att dela ut mjukvara för att upptäcka och stoppa viruset, men enligt datasäkerhetsföretaget Symantecs analys har Stuxnet flera smittvägar och riskerar att infektera ett redan rensat datasystem igen.

En av Stuxnets smittvägar är genom mobila dataenheter som mobiltelefoner, USB-minnen och mp3-spelare. Vanliga användare påverkas inte av viruset, men kan smitta ner företags industriella styrsystem genom att ansluta sina apparater till företagsdatorer. Företag kan också smittas genom att ta emot information till styrsystemet från till exempel samarbetspartners.

Rapporterna om Stuxnet i Kina har delvis handlat om att viruset kommer utomlands ifrån. Virusets ursprung är ännu inte klarlagt, men enligt kinesiska Xinhua har det kommit till Kina från servrar som ligger i USA.

Om problemen i Kina blir allvarliga överväger myndigheterna att ompröva Siemenssystemets försäljningstillstånd, enligt en talesperson för departementet för Industri och informationsteknologi som intervjuats av Hongkongtidningen South China Morning Post.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".