Moody's sänker Spaniens kreditbetyg

Kreditvärderingsinstitutet Moody’s sänkte i dag kreditbetyget för Spanien med ett steg. Spanien går från toppnivån AAA till AA1 och det blir därmed dyrare för spanska staten att ta upp lån.

Det är den svaga tillväxten i ekonomin som fått Moody's att agera och sänka kreditbetyget.

Moody’s tror att ekonomin bara kommer att växa med 1 procent i genomsnitt de kommande åren och det är sämre än snittet i andra problemländer inom EU.

Låg tillväxt innebär att Spanien har svårt att dra åt tumskruvarna ytterligare för att få ner underskotten i statsfinanserna. Arbetslösheten är den högsta i Europa, över 20 procent och kostar pengar.

Premiärminister Zapatero har talat om 1,3 procent tillväxt, något högre än Moody's bedömning, men inte ens det ger förmodligen tillräcklig skjuts för att skapa nya jobb.

De som är anställda i dag blir i stället mer produktiva per timme och arbetsgivarna gör allt för att undvika att behöva nyanställa.

Moody's litar på att den spanska socialistregeringen når sina sparmål både i år och nästa år 2011, men mer långsiktigt behövs fler reformer än hittills för att få snurr på hjulen igen, menar kreditvärderingsinstitutet.

Den spanska byggsektorn sprack som en uppblåst ballong i och med krisen, frågan är vilka näringsgrenar som kan komma i stället.

Även om Moody's följde i spåren på andra i samma bransch så speglar beslutet en fortsatt oro och börserna runt om i Europa öppnade neråt på förmiddagen.