IRLAND

Staten blir troligen majoritetsägare i AIB

Den irländska bankkrisen fortsätter. Förutom miljardkostnader för att rädda Anglo Irish Bank, AIB, tvingas nu staten ta över majoritetsägandet i ännu en bank.

Allied Irish Banks, AIB, behöver ett kapitaltillskott på ytterligare 49 miljarder kronor och finansminister Brian Lenihan tror att staten tvingas skjuta till det mesta och då kommer också att bli majoritetsägare i AIB.

Annars har huvudintresset riktats mot den redan förstatligade banken Anglo Irish.

I bästa fall blir slutnotan 268 miljarder, för att rädda banken, men det värsta scenario som regeringen presenterar i dag är 311 miljarder kronor.

Räddningen av bankerna innebär att Irland i år beräknas få ett budgetunderskott på häpnadsväckande 32 procent. Men regeringen tror sig kunna klara av det här på egen hand utan nödlån från Internationella valutafonden och EU.

Men det kommer att krävas ännu mer nedskärningar i offentliga sektorn och skattehöjningar - en ny fyraårsbudget kommer i november.

Regeringen tar också konsekvenserna av att den senaste tiden kraftiga räntehöjningar på irländska statspapper gjort det dyrt för staten att låna pengar.

Finansminister Lenihan säger att staten lånar inget mer på marknaden under hösten utan hoppas att Irland uppfattas som mer kreditvärdigt och därmed på lägre räntor i januari.