Ryaverkets miljösatsning kritiseras

Sveriges största reningsverk, Ryaverket som renar avloppet i Göteborg, ska investera runt 200 miljoner kronor för att minska forsforutsläppen. Men nu säger ledande havsforskare att projektet är en bortkastad miljösatsning.

– Detta är fullständigt sanslöst. Man vet uppenbarligen inte vad man pratar om, säger Lars Rydberg, professor i oceanografi vid Göteborgs universitet.

Miljööverdomstolen bedömer kostnaderna för åtgärderna som skäliga...

– Nej, det anser inte jag. Det är alldeles för dyrt. Vi bör kunna använda pengarna på ett bättre sätt både inom miljövården och på andra håll, säger han.

Mycket kritisk mot beslutet
Lars Rydberg är tillsammans med flera ledande havsforskare mycket kritisk till att Miljööverdomstolen har beslutat att Ryaverket ska bygga ut sin fosforrening för runt 200 miljoner kronor.

Enligt havsforskarna kommer havsmiljön inte att bli att bättre av den stora satsningen, övergödningen kommer inte att minska.

– Man kan säga att det är en alldeles för liten del för att kunna påverka omgivningen, säger Lars Rydberg.

Ryaverket ska minska sina fosforutsläpp ner till ungefär 20 ton per år, men eftersom havsströmmarna utanför Göteborg innehåller flera tusen gånger mer naturligt fosfor, kommer utsläppsminskningen inte att märkas, menar Lars Rydberg.

Utbyggnaden pågår för fullt
Beslutet att Ryaverket måste sänka sina fosforutsläpp togs av Miljöverdomstolen för drygt ett år sedan och nu pågår utbyggnaden för fullt.

– Vi har nu fått de här miljövillkoren och vi har inget val utan det är en väldigt skarp formulerad miljödom. Vi är nu full gång och det kommer att bli ett intensivt jobb för att hinna få färdigt detta i tid, säger Ryaverkets vd Stig Hård.

Miljööverdomstolen ger ingen motivering till sitt beslut att minska fosforutsläppen och juristerna vill heller inte kommentera kritiken mot beslutet.

Men Margareta Hernebring som jobbar på miljöskyddsenheten på länsstyrelsen i Västra Götaland förklarar att en utsläppsminskning av fosfor ner till 0,3 mg/liter vatten ligger inom ramen för riksdagens miljökvalitetsmål för att stoppa övergödningen. Den nivån gäller för alla större reningsverk.

”Skäligt krav”
– Detta är skäligt. Det är inget orimligt krav som vi ställer. Vi vet att vi har problem med algblomningar, säger Margareta Hernebring.

Men professor Lars Rydberg menar att algblomningarna på Västkusten inte kommer att påverkas när Ryaverket byggs ut. Han är upprörd över att forskarnas kunskaper inte tas till vara.

– Det retar mig väl egentligen mer än något annat att det så liten debatt kring de här frågorna och att man tillåts agera så fristående från forskarvärlden, säger Lars Rydberg.

Gustaf Klarin, P1 Naturbruk
gustaf.klarin@sr.se

Mer om detta kan man höra i Naturbruk i P1 klockan 15.25 på måndagseftermiddagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista