Bristande tbc-vård i Stockholm

Uppdaterad 12:11
Minst 60 personer i Stockholm har smittats av tuberkulos i ett utbrott som pågått under flera år. Det är framförallt somaliska invandrare som drabbats och nu får Smittskyddsenheten i Stockholm skarp kritik av Socialstyrelsen. Nu erkänner smittskydssläkare att man misslyckats.

Minst 60 personer i Stockholm har smittats av tuberkulos i ett utbrott som pågått under flera år. Ytterligare några fall är spridda i landet. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen. Nu får Smittskyddsenheten i Stockholm skarp kritik av Socialstyrelsen eftersom spridningen pågått så länge utan att man gjort tillräckligt för att stoppa sjukdomen.

Det är en grupp invandrare, främst från Somalia, som har drabbats av tuberkulosutbrottet. Redan 1997 konstaterades de första fallen hos några personer som vistades i ett bostadshotell i Stockholm. Men Smittskyddsenheten inom landstinget lyckades inte spåra upp smittkällan och förhindra vidare spridning.

Smittskydsläkare Åke Örtqvist erkänner att man gjort flera misstag. Det faktum att det rör sig om ungdomar har ställt till det för vården.

– Vi i sjukvården har varit vana vid äldre personer. Här har man ett mycket större socialt kontaktnät, man träffas inte bara hemma utan man träffas på klubbar och fester, säger Åke Örtqvist.

66 personer smittade av tbc
I slutet av förra året var antalet tbc-smittade minst 66 personer varav flera barn. Även om man hittar tuberkulos hos flera hundra människor i Sverige varje år, handlar det i de flesta fall om personer som kommit från länder där tbc är vanligt. Ett inhemskt utbrott som det här är ovanligt, säger medicinalrådet Johan Carlsson vid Socialstyrelsen.

– Vi ser enstaka fall som smittats av personer som kommer med tuberkulos i omgivningen, men utbrott av den här typen är väldigt ovanliga, säger han.

Smittskyddsenheten vid landstinget, liksom lungkliniken vid Karolinska får nu skarp kritik av Socialstyrelsen. Man har inte följt lagen och till exempel missat att anmäla alla nya fall, man har inte övervakat behandlingen och man har inte försökt stoppa spridningen.

Utredningar har lagts ner
Vid flera tillfällen har utredningen av patienter lagts ner, och en orsak kan vara okunskap hos läkarna, enligt Johan Carlsson.

– Tuberkulos är en ovanlig sjukdom i Sverige och många läkare är inte vana att ställa den diagnosen. Man ser inte symtomen och man drar inte de rätta slutsatserna. Dessutom har man misslyckats enligt vårt sätt att se det med till exempel smittspårning. Man har inte tillräckligt aktivt följt upp de patienter som man ändå har diagnostiserat som tuberkulospatienter, säger han.

Förr en fruktad sjukdom
Innan antibiotikan fann var tuberkulos en mycket fruktad lungsjukdom, som ofta innebar en dödsdom. Den kan också angripa andra organ, till exempel hjärnan, huden och skelettet.

Tuberkulos smittar framför allt vid nära kontakter i till exempel i hemmet. Det går att behandla de flesta former av tbc, men det tar lång tid och stora resurser. Ett sådant här utbrott får allvarliga och dyrbara följder, enligt Johan Carlsson.

– Dels har vi ett stort antal sjukdomsfall och det kräver stora resurser i vården, det här är långdragna behandlingar. Dels får man en ökad skräck och ökad oro bland befolkningen för tuberkulos som sjukdom. Det tycker jag inte att vi behöver ha. Det är ju inte bra när en sådan här pass allvarlig sjukdom sprids relativt okontrollerat i en viss grupp, säger han.

Är smittan stoppad nu?

– Ja, vi har inga indikationer på att det här rätt påtagliga utbrottet fortsätter. Enstaka fall kommer man väl att se. Men i princip kan man säga att smittan har avklingat, säger Johan Carlsson.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista