Terrorattack uppges avvärjd i Jordanien

Jordansk tv sände på måndagskvällen ett videoinspelat polisförhör med en person som erkänner att han på uppdrag av terrornätverket al-Qaida har planerat en attack med kemikalier som kunde dödat tusentals människor.

De jordanska myndigheterna tillkännagav gripandena och den planerade attacken redan för två veckor sedan. Men i ett inspelat förhör med en av de gripna som sändes i kväll på jordansk tv framkom ytterligare detaljer.

Erkänner giftgasattack
Mannen på det av polisen inspelade videobandet erkänner att han planerade en giftgasattack mot den amerikanska ambassaden i Amman och den jordanska premiärministerns kontor.

På samma band förekommer stillbilder på nio andra som enligt polisen är inblandade i det planerade attentatet. Gruppen arbetade på uppdrag av al-Qaida, och enligt förhörsbandet hade de köpt 20 ton kemikalier för att döda tusentals människor.

Tvivel om sanningshalten i uppgifterna
Men samtidigt som den jordanska statliga televisionen på måndagskvällen sände förhöret, finns det dem som ifrågasätter både syfte och sanningshalt.

För fem år sedan skedde något liknande. Då sändes också förhör med gripna som erkännde att de planerat ett attentat, men förra året friade en domstol dem från alla misstankar.

Fredsavtal med Israel
Regeringstjänstemän i Amman har vid flera tillfällen hävdat att Jordanien, som har ett fredsavtal med Israel och är en nära allierad till USA, är ett mål för terrornätverket al-Qaida.

Ett syfte med kvällens program kan vara att rättfärdiga de brutala metoder som den jordanska säkerhetspolisen numera arbetar med.

Kristian Åström, Jerusalem
kristian.astrom@sr.se