Barsebäcksverken

Kärnkraftens avveckling diskuteras

På tisdagseftermiddagen ska regeringens särskilda utredare träffa samarbetspartierna i energipolitiken; socialdemokraterna, centern och vänsterpartiet. De ska bland annat sätta ett tak för hur mycket mer kärnkraft som går att ta ut ur de svenska reaktorerna.

Utredaren Bo Bylund förhandlar med kärnkraftproducenterna om ett avtal för hur den svenska kärnkraften ska stängas.

Upplägget är att producenterna först får ett tak för hur mycket mer de får ta ut ur sina reaktorer. Därefter ska producenterna avgöra själva i vilken takt de utnyttjar sina tillstånd och i vilken ordning reaktorerna ska stängas.

Påverkar med skatter
Politikerna tänker försöka påverka det med hjälp av skatter bland annat.

Den gradvisa avvecklingen förutsätter att annan energi, eller effektivare användning, ersätter kärnkraften som svarar för nästan hälften av den svenska elproduktionen.

När beslutet fattades en gång i tiden om att kärnkraften skulle bort, räknade man med en livslängd på reaktorerna på 25 år.

Livslängden 40 år
Nu är det snarare 40 år, säger centerpartiets förhandlare Eskil Erlandsson. Han tycker att taket för när det ska vara slut med kärnkraften måste sättas så högt att det finns god tid att utveckla alternativen.

– Någonstans runt 40 år är väl rimligt för alla parter tycker jag. Då hinner vi dessutom få fram lite ny produktion, säger han.

Det innebär att vi kommer att ha kärnkraft i 20 år till?

– Den produktionsmängd som man diskuterar just nu baseras på en tänkt livslängd för de kvarvarande kärnkraftsreaktorerna och den produktionsmängden kan man antingen välja att utnyttja tidigt i processen, det vill säga nu, eller så kan man vänta med att utnyttja den tillgängliga ”bubblan”, säger Eskil Erlandsson.

Vill slippa effektskatten
Kärnkraftproducenterna har krävt länge att slippa den så kallade effektskatt som tas ut enbart på kärnkraft. Vänsterpartiets förhandlare har sagt tidigare i Ekot att han tycker att det är en rimlig begäran.

Centerns man är snarare inne på att göra om effektskatten, så att den skyndar på avvecklingen av kärnkraften.

I hans modell är tanken att skatten kan sättas lägre om producenten tar ut mycket av sin kvot i början av perioden. Ju tidigare kvoten tas ut, desto snabbare skulle kärnkraften ta slut.

Vinster i bolagen skulle med hjälp av skatter styras mot investeringar i annan kraftproduktion.

S har legat lågt
Socialdemokraterna, det tredje samarbetspartiet, har än så länge legat lågt i avvecklingsdebatten, frånsett upprepade krav på statens eget bolag Vattenfall att dels satsa mer på alternativ till kärnkraft, kol och olja, dels att garantera tillräckligt med kraft till den elintensiva industrin till konkurrenskraftiga priser.

Om politikerna får som de vill ska ett avtal med industrin innebära att den återstående reaktorn i Barsebäck stängs först.

Om det inte skulle gå att göra upp med industrin om det, så kan de tre partier som samarbetar i energipolitiken använda lagen och tvinga fram en stängning genom riksdagsbeslut.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".