Nya rön förenklar hjärt-lungräddning

Det är viktigare med hjärtmassage än med konstgjord andning, visar forskning från Lund och nu ändras riktlinjerna för ambulanspersonalen.

Riktlinjerna för hur hjärt-lungräddning ska utföras ändras. Forskning gjord vid universitetssjukhuset i Lund visar att det viktigaste är att sätta igång med hjärtmassage direkt och vänta med inblåsning av luft. De nya riktlinjerna får stora konsekvenser både för ambulanssjukvården och för alla som lärt sig hjärt-lungräddning.

– Det vi vill göra nu är att få folk att förstå hur viktigt det är med cirkulation och att den inleds väldig tidigt, så fort som möjligt, och att den inte avbryts för andra manövrar, säger Tryggve Sjöberg, docent vid thoraxkirurgiska kliniken på universitetssjukhuset i Lund.

Forskningen visar också att man inte bara ska vänta med inblåsning av luft utan också defibrillering, att försöka få igång hjärtat med elstöt. Kroppen klarar sig i flera minuter på det syre som redan finns i kroppen och för att en defibrillering ska få effekt måste hjärtmassage ha utförts i flera minuter.

Riktlinjerna förändras
Riktlinjerna för ambulanssjukvården har redan börjat förändrats i Skåne och nu ska en apparat för hjärtmassage kopplas på först innan man får defibrillera hjärtat.

European Council for resuccitation tänker nu, efter att ha tagit del av lundaforskningen, ändra de europeiska riktlinjerna. För alla de som lärt sig hjärt-lungräddning gäller det nu att tänka om.

– Detta kommer att medföra att det blir ännu viktigare för lekmän att verkligen göra allt för att komma igång med bröstkomprissionen så fort som möjligt, säger Tryggve Sjöberg.

Innebär en förenkling
De ändrade riktlinjerna innebär en förenkling: Man kan påbörja hjärtmassage direkt och koncentrera sig helt på det i väntan på ambulans. De ändrade riktlinjerna innebär också en stor förändring för alla organisationer som ordnar kurser i hjärt-lungräddning.

– Det här är en stor utmaning logistiskt och utbildningsmässigt sett, säger Tryggve Sjöberg, docent vid universitetssjukhuset i Lund.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se