Nya Skandiaordföranden: Optioner fungerar bra

För en dryg vecka sedan valdes Bernt Magnusson till ny styrelseordförande i Skandia och avkrävdes omedelbart besked om hur stora bonusarna i det skandalomsusade bolaget egentligen varit. På måndagskvällen hölls bolagsstämma i tobaksbolaget Swedish Match där Magnusson också är ordförande, och återigen blev ersättningar till ledningen huvudtema.

Över 15 miljoner till verkställande direktören och i genomsnitt nästan fem miljoner per person till ytterligare tio i ledningen i Swedish Match. Och så ovanpå det optioner till ett femtiotal i toppen.

För mycket tyckte Aktiespararnas riksförbund och krävde att optionsprogrammet skrotas. Men de stora ägarna ställde sig bakom förslaget från styrelsen med ordföranden Bernt Magnusson i spetsen som trots den intensiva debatten inte har något emot optionsprogram.

– Om de är väl avvägda som i det här fallet så fungerar det bra, säger Bernt Magnusson.

Om det är så bra med optionsprogram

, varför inte ge optioner till alla anställda?

– Vi har ett vinstandelssystem inom Swedish Match som har gett bra utdelning eftersom bolaget har gått så bra.

Men varför inte optioner till alla?

– Det är ett komplicerat system och vi har funnit att just för våra svenska anställda så har vinstandelssystemet varit en bättre utväg. Det är de anställda väldigt nöjda med, säger Bernt Magnusson.

Öppenhet med alla ersättningar till ledningen är avgörande, poängterade Bernt Magnusson på stämman. Det återstår att se om den öppenheten också kommer att gälla i ett annat bolag där Bernt Magnusson numera håller i ordförandeklubban, nämligen Skandia.

Inga besked om totalsummor
Trots spekulationer och gissningar har det ännu inte kommit något klart besked från bolaget om hur stora de totala bonusutbetalningarna varit.

– Jag är precis nytillträdd. Vi har tagit till oss frågan och ser igenom den. När vi har något besked att lämna ska vi göra det, men jag måste få ett par dagar till på mig.

Men det kommer ett besked?

– Jag lovar ingenting. Jag lovar bara att vi tittar seriöst på frågan och när vi har ett besked ska vi lämna det, säegr Bernt Magnusson.

Martin Ahlquist
martin.ahlquist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista