Brittiska diplomater attackerar Blair

Ett femtiotal tidigare brittiska toppdiplomater går i ett öppet brev till attack mot premiärminister Tony Blairs stöd för USA:s politik i Irak och Israel-Palestinakonflikten.

De före detta toppdiplomaterna skriver att den amerikanska politiken i Mellanöstern är dömd att misslyckas och att om Blair inte kan påverka den, ska han sluta stödja George Bush.

I sitt öppna brev till Tony Blair skriver de 52 tidigare tunga diplomaterna att det är med stigande oro de har iakttagit Blairs politiska vägval och nära samarbete med USA i Irak och i Mellanöstern.

De skriver också att Blairs och George Bushs gemensamma presskonferens i Washington för tio dagar sedan, fick dem att känna att det var dags att ge offentligt uttryck för den oron.

Ensidig och olaglig politik
Bland undertecknarna finns tidigare ambassadörer i Mellanöstern, FN och Europa och deras kritik är skoningslös.

Om Mellanöstern säger de att USA stödjer Israel i en ensidig och olaglig politik som kommer att kosta fler israeler och palestinier livet och att de är bestörta över att Tony Blair tycks ge sitt stöd för den politiken.

I Irak, skriver de, är det uppenbart att det inte fanns någon genomtänkt plan för landet efter Saddam Hussein och att amerikanernas hårdföra taktik och provocerande språkbruk har stärkt motståndet mot ockupationen.

Ökat inflytande
De 52 toppdiplomaterna delar Tony Blairs uppfattning att det ligger i Storbritanniens intresse att samarbeta nära med USA, men säger att nu måste Storbritannien börja utöva verkligt inflytande i Washington.

Om inte det går, slutar det öppna brevet, om Blair inte kan påverka den amerikanska politiken, så finns det inget skäl att stödja en politik som är dömd att misslyckas.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".