Omstritt tempelområde i Indien delas upp

I Indien har en domstol fattat beslut i en mångårig tvist mellan hinduer och muslimer om rätten till en helig plats. Domstolen säger att platsen ska delas i tre delar. Domstolens beslut i dag omgärdades av ett massivt säkerhetspådrag efter tidigare våldsamma kravaller kring frågan.

Dispyten om hinduiska templet respektive muslimska moskén i lilla staden Ayodhya har pågått i 60 år, ibland med våldsamma sammandrabbningar och dödsfall. Och få tror att striden är över i och med dagens domstolebesked, överklaganden väntas till högre instans.

200.000 poliser fanns i beredskap inför utslaget i dag, men ännu finns inga tecken på omfattande oroligheter likt de som inträffade1992, då 2.000 människor, de flesta av dem muslimer, dödades. I dag har radikala hindunationalistiska partier och grupper inte samma politiska inflytande som då.

Beskedet blev ingen klar seger för någon sida: domarna säger att den omstridda platsen ska delas mellan hinduer, muslimer och en lokal sekt. Ayodhya ligger i norra Indien, i delstaten Uttar Pradesh med 190 miljoner invånare.

Indiens rättsväsende är notoriskt långsamt och efter 60 år har många av de ursprungliga parterna i målet hunnit dö. Men frågan har hållits vid liv av religiösa och politiska grupper.

Bloddspillan 1992 följde efter att hindunationalister rev en moské från 1500-talet, Babri Masjid, som fanns på den omstrida platsen i Ayodhya. Detta med hänvisning till att det skulle ha funnits ett hinduiskt tempel där tidigare och att en hinduisk gud fötts där.

Indiens inrikesminister uppmanar till fortsatt lugn efter domstolsutslaget, han säger att dagens unga inte är intresserade av att ta till våld över en sådan här fråga. Domstolen säger i dag att delandet av den omstridda markplätten ska börja om tre månader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".