Per Schlingmann

Landsbygdsfrågor blir viktigare för Moderaterna

Moderaterna gick framåt i bland annat delar av Norrland i riksdagsvalet. Partisekreterare Per Schlingmann tror att det kommer påverka partiets politik så att landsbygdsfrågor blir viktigare - och det kan skapa konkurrens inom den borgerliga alliansen.

 – Vår idéambition med Sverige är att hela Sverige ska leva. Hur ser man till att det finns små tätorter som i sig gör det möjligt att kunna bo också på landsbygden? Vi nämner service, som handlar om välfärdsverksamheter, men det är lika mycket diskussioner kring mackar och affärer, säger Per Schlingmann.

Men sett ur ett alliansperspektiv så har ”hela Sverige ska leva” varit centerns hemmaarena. Går ni inte in lite på deras område?

– Om väljarna ser att det är fler av alliansens partier som bryr sig om livsförutsättningarna i hela landet tror jag att det stärker deras bild av att alliansen faktiskt ser problemen.

Moderaterna växte i senaste valet, och det tänker partiet uppenbarligen fortsätta att göra.

Nu startar partiet en eftervalskampanj där partiet säger att det ska ta "ansvar för hela Sverige" - med bilden av rak norrländsk skogsväg som bakgrund

Men ett frågetecken för partiledningen är att det backade i kommunalvalet i några av sina starkaste fästen nära storstäderna.

Att andra borgerliga partier växt där, visar på fördelen med valfrihet, menar Schlingmann och anar viss maktfullkomlighet bakom tillbakagången.

– Det kan också handla om vad man har för förhållningssätt och att vi kanske inte varit tillräckligt ödmjuka, och att det är viktigt att lyssna in det.

Just nu är det osäkert hur regeringen ska få igenom sina förslag i riksdagen. Schlingmann menar att alla seriösa partier måste ha en öppen attityd.

– Den utgångspunkt vi har haft hela tiden är att alla partier som före valet tydligt deklarerade att man inte ville att Sverigedemokraterna ska få inflytande också under mandatperioden kommer att agera på ett sådant sätt.

Men du lägger ett stort ansvar på regeringen, och ledningen för regeringen, att tala med oppositionspartierna och se vilka lösningar som finns?

– Det är klart att det åligger ett stort ansvar på regeringen att se till att de förslag vi har också vinner stöd i riksdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".