IRLAND

Skattebetalarna får ta notan för bankkrisen

I dag kom nya beska besked om tillståndet för de irländska bankerna. Att den värsta krisbanken, den förstatligade Anglo Irish Bank, kan komma att kosta staten över 300 miljarder kronor var ganska väntat men i dag blev det känt att ytterligare en bank behöver mångmiljardstöd.

Det är skattebetalarna som stå för notan vilket retar Kevin O´Donovan.

– Inga mer pengar till bankerna, tycker Kevin O´Donovan som redan drabbats av högre kostnader för sin diabetesmedicin.

Nu annonserar regeringen ännu mer besparingar i offentliga sektorn och fler skattehöjningar för att kunna betala banknotan.

June Kelly som jobbar i en affär tror att det är stor risk att hon förlorar jobbet.

Skattebetalarnas kostnad för den värsta krisbanken, den förstatligade Anglo Irish Bank, kan bli så stor som 311 miljarder kronor.

Regeringen sa i dag också att den nog tvingas ta över ytterligare en bank. Den irländska bankkrisen är sviterna av fastighetsbubblan som sprack för ett par år sedan, och budgetunderskottet väntas i år bli häpnadsväckande 32 procent.

Men Irland kommer att klara sig utan nödlån från EU och Internationella valutafonden, säger professorn i nationalekonomi John FitzGerald på det oberoende forskningsinstitutet ESRI.

– Det kommer att bli smärtsamt för irländarna men om regeringen fattar rätt beslut så kommer Irland att klara sig ur krisen och ha en hyfsad tillväxt 2012.