Bankerna i Danmark har stora problem

Efter två år med obegränsad statlig insättningsgaranti så kommer från och med i morgon garantin sättas till 100 000 euro. Frågan är om det kommer få kunder att fly banker som målas upp som riskabla.

Pia Johansen har nyss kommit ut från ett av Amagerbankens kontor i stadsdelen Fredriksberg i Köpenhamn.

Hon säger att hon har förtroende för sin bank, eftersom den just nu står under tillsyn av Finanstilsynet, den danska motsvarigheten till Finansinspektionen.

På frågan om hon funderat på att flytta sina pengar till någon annan bank så svarar hon att hon inte tror att det är någon större skillnad mellan de många danska bankerna.

Några hundra meter bort, på ett kontor på Köpenhamns handelshögskola, Copenhagen Business School, sitter professor Finn Østrup.

Han säger att finanskrisen slagit mycket hårdare mot bankerna i Danmark än mot dem i Sverige och Norge.

– I Sverige har ni bara haft två bankkrascher, i Danmark har vi haft 22, berättar Finn Østrup.

Enligt en beräkning från just Copenhagen Business School har bankerna i Danmark gjort samlade kreditförluster på ungefär 130 miljarder svenska kronor.

27 danska, färöiska och grönländska banker överskrider minst ett av fem gränsvärden, som Finanstilsynet, ställt upp i avsikt att avslöja banker vars verksamhet anses ske med förhöjd risk.

En del banker med solvensproblem har köps upp, medan andra, som till exempel Roskilde bank, har tagits över av det statliga Finansiel stabilitet. Ett företag som har till uppgift att under ordnade former avveckla eller sälja krisande banker.

Finansiel stabilitet har därför fått öknamnet "skraldespandselskabet" eller soptunnebolaget. Problemen för bankerna kan förvärras och det kan bli fler som går under, spår Finn Østrup.

De danska finansinstituten har gemensamt lånat ut cirka 430 miljarder svenska kronor till landets jordbruksindustri. En industri som just nu har dålig lönsamhet och dessutom är det många danska småföretag som brottas med dålig konkurrenskraft.

Under finanskrisen har den danska staten lovat en obegränsad insättningsgaranti, men från och med i morgon sätts den till 100 000 euro.

Att det här skulle få någon omedelbar effekt är tveksamt, tror Finn Østrup. Men alla skriverier om krisande banker har fått kunderna att bli mer uppmärksamma.

Han tror att rykten om att en bank skulle vara på obestånd kan räcka för att kunderna snabbt skulle flytta sina pengar.

Utanför Amagerbankens kontor i Fredriksberg parkerar Hanne Dea sin cykel. Hon är nöjd med sin bank och har inga planer på att flytta sina pengar, i alla fall inte i nuläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".