1 av 2
Biståndsminister Gunilla Carlsson (M). Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
2 av 2
Valaffischer klistras upp i Sarajevo. Foto: Amel Emric/Scanpix
bosnien går till val

Givarländer tappar tålamodet med Bosnien

På söndag hålls något av ett ödesval i Bosnien på lokal och central nivå. I ett land som sakta men säkert fallit tillbaka till de gamla synderna med etniska motsättningar - även om det numera inte leder till blodbad.

De västliga givarländerna börjar tappa tålamodet. Så här säger till exempel Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson.

– Man får ha lite respekt att det tar tid, men naturligtvis finns det en ökad, jag ska inte kalla det frustration, men de här valen blir viktiga och det är också viktigt att människorna i Bosnien-Hercegovina kan känna att det finns en väg framåt, säger biståndsminister Gunilla Carlsson.

Gunilla Carlsson uttrycker sig mycket försiktigt för Sverige tänker inte dra ned på biståndet tilll Bosnien  - ett svensk ekonomiskt stöd till olika utvecklingsprojekt som uppgår till 170 miljoner kronor årligen under de närmaste fyra åren. Men andra EU länder har signalerat att de nu börjar tröttna.

Under den senaste fyraårsperioden har det hänt väldigt lite i Bosnien när det gäller reformarbetet - i stället har det politiska debattklimatet alltmer fallit tillbaka till att handla om etniska motsättningar om landets framtid.

Bosnienserberna hotar med att lämna federationen, bosnienkroaterna vill helst ha en egen självständighet inom landet och de muslimska bosniakerna vill helst ha ett mer centralstyrt enhetligt Bosnien. 

Häromdagen hotade den internationelle Bosniensamordnaren, Valentin Inzko, att EU kommer att villkora framtida EU-bistånd med krav på genomförda reformer. Så långt verkar inte Sverige vilja gå men Gunilla Carlsson har förståelse för att sådana här hot framförs till de olika sidorna i Bosnien.

– Om vi inte har en EU-reformsträvan att gå mot, så är det väldigt svårt att finansiera en del saker. Då kommer vi ramla tillbaka i gammalt humanitärt stöd. Och vi vill ju nu se utveckling, säger Gunilla Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".