KD tappade stort i flera starka fästen

Det gick illa för Kristdemokraterna i riksdagsvalet, där partiet tappade fem av sina 24 mandat. Men det gick ännu sämre ute i många kommuner och landsting där KD sammanlagt förlorade över 250 fullmäktigeplatser, drygt var fjärde mandat. Värst gick det i några av kristdemokraternas starkaste fästen.

Men mandatförlusten påverkar egentligen inte Kristdemokraternas inflytande, anser partisekreteraren Lennart Sjögren.

– Ja, det betyder egentligen inte så mycket på kort sikt, utan vi jobbar ju med samma politiker, som kommer att vara lika synliga i den lokala debatten, via insändare, via debattartiklar och på olika sätt synas väldigt mycket på det politiska fältet, säger han.

Spelar det ingen roll att man sitter i fullmäktige?

– Alltså fullmäktige har ju framför allt den stora betydelsen när man sitter i majoritet, eftersom det är där man genomför politiken. Och man kan ju då säga, att vi har då minskat antalet mandat, men vi har inte tappat inflytande, vi har inte gått ur majoriteter med det här valresultatet, säger Lennart Sjögren.

KD ökade bara sina röstandelar i en handfull av landets kommuner, samtidigt som partiet tappade stort i traditionellt starka fästen som Jönköping, där partiledaren Göran Hägglund bor. Där förlorade kristdemokraterna tre av sina tidigare 14 mandat i landstinget och fyra av 17 mandat i kommunfullmäktige.

I småländska Aneby backade partiet med 8,4 procentenheter, och tappade tre av åtta mandat, i Emmaboda var tappet lika stort och där blev man av med tre av fem mandat. Bilden är densamma på en lång rad tidigare KD-fästen.

En av mycket få ljusglimtar är Ödeshög, där Kristdemokraterna fick 30 procent av rösterna och tre nya mandat. Sammantaget förlorade Kristdemokraterna 222 av sina 813 mandat i kommunfullmäktigeförsamlingarna och 35 av 81 mandat i landstingen.

Men Kristdemokraterna brukar vara starkare på riksplanet är i landstingen och kommunerna. Valet 2006 var snarast ett undantag från den ordningen, då partiet blev mer jämstarkt på de tre politiska nivåerna.

Valet för ett par veckor sedan återställde snarast den gamla ordningen, genom att Kristdemokraterna backade mer i landsting och kommuner än i riksdagen, anser partisekreteraren Lennart Sjögren.

– Alltså vi har ju minskar röstunderlaget i många kommuner, på samma sätt som vi också fått ett minskat röstetal i riksdagsvalet, så vi behåller ställningen som proportionellt sett lika i de tre valen, säger han.

Finns det anledning att byta partiledare?

– Vi jobbar vidare med Göran Hägglund som gjort en fantastisk valrörelse och vi strävar efter att göra ett ännu bättre valresultat 2014. Nu ska vi utvärdera det här valet. Vi ska se till att vi får ett stort och bra inflytande i regeringen och vi kommer att på lokala nivån att driva våra hjärtefrågor för ett mänskligare Sverige, säger Lennart Sjögren.